Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dansk ekspert forudser: Russisk totalkrig i år

Forsvar

05/01/2023 12:30

J. Bøgen

Risikoen for atomkrig er også noget, vi skal tage alvorligt, advarer han.

Vi er nu gået ind i det andet kalenderår med krig i Europa i dette årtusinde.

Det, Putin nok havde regnet med blev en lynovertagelse af Ukraine, er endt med at blive en opslidende territorialkrig med ufattelige tabstal og lidelse for den civile befolkning.

Putin advarede så sent som i december om, at risikoen for atomkrig er stigende, og det er en trussel, vi skal tage alvorligt.

Sådan lyder det fra militæranalytiker og orlogskaptajn Anders Puck Nielsen i TV 2-magasinet Lippert.

For russernes muligheder for at sejre på slagmarken bliver hele tiden mindre. Derfor frygter Nielsen, at russerne snart ikke har andre udveje end at eskalere, hvis de vil trække sig sejrrigt ud.

Faktisk forudser Nielsen, at 2023 bliver året, hvor Rusland går fra at kalde invasionen af Ukraine for en militær specialoperation til at erklære totalkrig.

Et skridt, der vil involvere hele det russiske samfund.

Flere muligheder for Putin

Spørgsmålet er, hvilke træk som russerne kan ty til, hvis Putin vil eskalere krigen.

I efteråret rekrutterede den russiske hær omkring 300.000 unge mænd og har sendt en del af dem til fronten. Der er formentlig en gruppe, der stadig er ved at blive trænet, siger militæranalytikeren.

Yderligere mobilisering er noget af det, der virker for russerne, der ellers er pressede af mangel på ammunition og artilleri. Samtidig har det ukrainske forsvar vist sig at være en langt stærkere modstander, end Putin nok havde regnet med.

Så spørgsmålet er, om russerne er ved at være presset så langt ud, at de vil tage det utænkelige skridt og bruge atomvåben i deres kamp for sejr.

Putin selv har sagt, at atomvåben kun vil komme i brug, hvis Ruslands eksistens er truet, og Anders Puck Nielsen kalder det da også en ”sidste udvejs-løsning”.

Han tror, russerne vil afsøge alle andre muligheder for sejr, før de vælger at trykke på knappen - simpelthen fordi brugen af atomvåben overskrider en helt særlig tærskel.

Brugen af atomvåben kan nemlig komme til at involvere Vesten, og måske vil lande som Kina og Indien vende Rusland ryggen, hvis det kommer så vidt.

En atombombe er ikke bare en atombombe

Samtidig skal man også tænke over, at der er forskellige grader af atomvåben, der kan tages i brug, ligesom der også er forskellige mål for nukleare våben.

En mulighed er, at de vil blive brugt mod soldater ved fronten. En anden mulighed er, at det bliver fyret af i Sortehavet, altså midt ude i ingenting, men så russerne kan vise, at de er klar til at tage skridtet, hvis de finder det nødvendigt.

Endelig er der risikoen for, at det kan bruges mod de ukrainske byer. Anders Puck Nielsen bruger billederne af den sønderbombende havneby, Mariupol, som eksempel.

De ødelæggelser, verden så her, svarer til "en ikke helt lille atombombe", som Anders Puck Nielsen beskriver det.

Der er altså også atomvåben, som er mindre end dem, man typisk forbinder med den slags.

Mest Læste

Annonce