Vladimir Putin og Emmanuel Macron i Paris 2017. Foto: Shutterstock
Vladimir Putin og Emmanuel Macron i Paris 2017. Foto: Shutterstock

Derfor hænger Putins højre arm - og nej, det skyldes ikke sygdom

Forsvar

22/7/22 8:05

Jens Asbjørn Bøgen

Rygterne svirrer omkring den russiske præsidents helbred, men der er faktisk en helt anden forklaring på, at hans højre arm hænger.

Putins besøg i Iran har skabt furore på de sociale medier.

En ting er, at præsidenten besøger et land, der, mildt sagt, ikke er gode venner med Vesten, men det er en video af Putins ankomst til Iran, der har skabt mest opmærksomhed.

I videoen ser man den russiske præsident gå med den højre arm slapt hængende ned langs siden. Samtidig virker han til at vakle lidt fra side til side.

Det har med det samme pustet til rygterne om sygdom hos den russiske præsident, men forklaringen på den aparte gangart er faktisk en helt anden - og på en måde mere foruroligende.

Ifølge en artikel i British Medical Journal fra 2015 skyldes den russiske præsidents lidt besynderlige måde at gå på nemlig hverken Parkinson's, blodprop eller anden sygdom.

Den er et resultat af hans fortid i den tidligere russiske efterretningstjeneste, KGB.

Pistolen i højre, frem med venstre

Putin har nemlig haft den besynderlige gangart i flere år. Faktisk kan man finde videoer helt tilbage fra 2014, hvor præsidents højre arm også virker til at være hæmmet i forhold til den venstre.

Neurologen Bastiaan Bloem fra Radboud University Medical Centero i Holland og hans kolleger besluttede sig nemlig i sin tid for at undersøge, hvorfor den russiske præsident går på den måde.

Og her fandt de frem til en gammel vejledning fra KGB.

"Ifølge manualen skal KGB-agenter have deres våben i deres højre hånd eller ved brystet og bevæge sig frem med en side af kroppen forrest, typisk den venstre. Tanken bag er at give agenterne mulighed for at trække deres våben hurtigst muligt, hvis de møder en fjende," forklarer Bloom i artiklen.

Fundet af vejledningen fik Bloom og kollegerne til at dykke længere ned i den russiske top, og her viste det sig, at Putin slet ikke er den eneste, højtstående russer, der går på den måde.

Både den tidligere russiske premierminister, Dmitry Medvedev, den tidligere forsvarsminister, Anatoly Serdyukov, og en anden tidligere forsvarsminister, Sergei Ivanov, har nemlig samme gangart. Og fælles for dem alle er, at de har en fortid i KGB.

Så noget tyder på, at den aparte måde at gå på ikke er et tegn på sygdom hos den russiske præsident. I stedet skyldes det, at han aldrig har sluppet de ting, han lærte som KGB-agent.

Du kan se videoer af de fire russiske toppolitikere i BMJ-artiklen her.