Den russiske præsident, Vladimir Putin, forventes at tale til Dumaen fredag. Foto: Shutterstock
Den russiske præsident, Vladimir Putin, forventes at tale til Dumaen fredag. Foto: Shutterstock

Efterretningstjeneste: Fredag gør Putin det, Vesten frygter

Forsvar

27/9/22 8:36

Jens Asbjørn Bøgen

Og det kan bringe risikoen for atomkrig endnu tættere på.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, forventes at holde tale for det russiske parlament, Dumaen, fredag.

Og frygten er, at den russiske præsident vil erklære, at Rusland annekterer de besatte områder i Ukraine, som siden i fredags har afholdt folkeafstemninger, der er blevet bredt fordømt af størstedelen af verden.

Det skriver det britiske forsvarsministerium på baggrund af efterretningsrapporter.

Minder om absurd teater

En stor del af de pågældende regioner kontrolleres af de russiske styrker. Det er blandt andet kommet også kommet til udtryk i løbet af afstemningerne, hvor videoer af russiske soldater, der udfylder stemmesedler for indbyggere, er begyndt at florere på internettet.

USA, EU og G7-landende har i skarpe vendinger fordømt folkeafstemningerne i regionerne i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja i Ukraine, som de siger er i strid med FN's charter og folkeretten.

"Vi vil aldrig anerkende disse folkeafstemninger, som ser ud til at være et skridt mod en russisk annektering, hed det i udtalelser fra de store industrilande i G7-gruppen i weekenden. Folkeafstemningerne er illegitime og har ingen juridisk betydning," hed det i følge TV 2.

Folkeafstemningerne bliver teknisk set afsluttet i dag, tirsdag, men der er ikke nogen i den vestlige verden, der er i tvivl om, at resultaterne allerede er planlagt.

Atomdoktrinen

Grunden til, at den ventede annektering bringer atomtruslen endnu tættere på, er, at den russiske doktrin for brug af atomvåben siger, at Rusland må bruge "alle tænkelige midler" til at forsvare sit territorium.

Og hvis Putin bekendtgør, at områderne i Ukraine bliver annekteret af Rusland, vil de landområder, i Putins optik, høre under Den Russiske Føderation.

Altså være russisk territorium, og derfor et legitimt mål for atomangreb, hvis fjendtlige styrker betræder jorden.

Putin har da også sagt, at Rusland vil anvende alle tilgængelige midler til at forsvare dets territorium, hvilket forekommer at være en trussel om at bruge strategiske atomvåben til at forhindre Ukraine hær i at generobre territorierne.

Mobilisering af russiske styrker

Putin har også indkaldt omkring 300.000 soldater af reserven, hvilket har udløst uroligheder i nogle dele af Rusland og fået en del russiske mænd til at flygte til nabolande.

Ruslands parlament er ifølge det russiske nyhedsbureau Tass ved at gøre klar til at behandle en lov om annektering af russisk-kontrollerede områder i Ukraine i denne uge.

I 2014 lavede Rusland den samme manøvre på Krim-halvøen - de afholdt en en afstemning, der af stort set alle andre lande i verden blev betragtet som ugyldig og ulovlig, hvorefter Putin bekendtgjorde, at Krim nu hørte under Den Russiske Føderation.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce