Putin tager stort skridt mod at genskabe det hemmelige statspoliti fra Sovjetunionen. Foto: Shutterstock
Putin tager stort skridt mod at genskabe det hemmelige statspoliti fra Sovjetunionen. Foto: Shutterstock

I dag tager Putin stort skridt mod at genskabe frygtet hemmeligt politi

Forsvar

15/07/2022 08:22

J. Bøgen

En ny lov giver grimme mindelser om det hemmelige statspoliti i Sovjetunionen

Det russiske underhus, Dumaen, forventes senere i dag at vedtage en lovændring, der blev fremsat af Ruslands magthavende parti.

Og det er en lovændring, der kalder grimme minder frem, hvis man enten kan huske eller ved noget om, hvordan livet var under Sovjetunionen.

Ændring vil nemlig gøre det umuligt for både medier og borgere at få indblik i den russiske sikkerhedstjeneste, herunder også grænsekontrollen.

Det vil i praksis betyde, at du som russisk borger ikke kan få nogen forklaring, hvis du bliver tilbageholdt ved for eksempel indrejse eller bliver nægtet udrejse af landet. Du kan heller ikke få at vide, hvad du er mistænkt for - præcis som i Sovjetunionen.

Det skriver DR.

Kommer også til at gælde medierne

Men ikke bare borgere vil få det sværere med at finde ud af, hvad der foregår bag sikkerhedstjenestens høje murer, også medierne kan godt glemme alt om at søge adgang til viden.

"Medierne i Rusland, som jo i forvejen er under streng statslig kontrol, kan godt spare sig at henvende sig for at få oplysninger om noget, der har med sikkerhedstjenester at gøre," siger Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, til DR og tilføjer:

Den stigende indelukkethed minder Claus Mathiesen om det hemmelige statspoliti, KGB, i Sovjetunionens tid.

"Helt generelt er det, som om systemet i Rusland, der sidder ved magten, er så bekymrede for, hvad borgerne kan finde på, at man simpelthen pr. lov prøver at indskrænke deres muligheder for at foretage sig noget som helst. Det minder i stigende grad om stemningen i sovjettiden," siger Claus Mathiesen.

Kun en måned siden, anden sovjetlov blev vedtaget

I juni vedtog den russiske Duma en ny lov, der gør det nemmere, at stemple kritikere for "udenlandske agenter."

Det betyder, at enhver der står under "udenlandsk indflydelse" eller får penge fra udlandet, kan blive kaldt for "udenlandske agenter." Hvad definitionen af at stå under udenlandsk indflydelse vil være, bliver ikke oplyst.

Med det følger, at staten kan spærre for offentlige ydelser, og de ramte personer skal oplyse, hvor de får deres penge fra og vise alle deres beskeder, videoer og opslag på sociale medier, der indeholder beskrivelser.

Loven gør det også muligt at straffe mennesker, der blogger, for at "sprede deres holdninger" om beslutninger, som de russiske myndigheder har truffet.

"Jeg tror, at vi skal se det i sammenhæng med en generel trend i det russiske samfund," siger Claus Mathiesen til DR.

På mødet i dag forventes det, at Dumaen skal igennem 60 sager i alt. Forsamlingen var ellers gået på sommerferie, men ifølge formanden for Dumaen, Vyacheslav Volodin, kunne sagerne ikke vente til efter sommeren.

Mest Læste

Annonce