Der er grænser for, hvor meget USA vil gøre, advarer tidligere viceforsvarsminister. Foto: Shutterstock
Der er grænser for, hvor meget USA vil gøre, advarer tidligere viceforsvarsminister. Foto: Shutterstock

Lige før afstemning om forsvarsforbeholdet: Amerikansk militærprofil advarer Europa og Danmark

Forsvar

31/05/2022 12:37

J. Bøgen

Tidligere amerikansk viceforsvarsminister siger, at amerikanerne grundlæggende mener, at europæerne skal klare Rusland selv.

Danskerne skal til stemmeurnerne i morgen for at afgøre, om vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet i EU.

Det er blevet et højaktuelt spørgsmål, siden Rusland invaderede Ukraine d. 24. februar.

Og nu blander en prominent amerikaner sig i debatten. Bing West var viceforsvarsminister i USA i 80'erne, og han mener, at den nye sikkerhedspolitiske dagsorden i Europa kræver, at Danmark og de øvrige EU-lande gør mere for at forsvare sig og bidrage mere til forsvarsalliancen NATO.

Det skriver TV2.

Den russiske trussel forsvinder ikke

For der er en mulighed for, at USA i højere grad prioriterer egne interesser i fremtiden. Eksempelvis hvis tidligere præsident Donald Trump igen kommer til magten, eller hvis den mere venstreorienterede del af det demokratiske parti får større indflydelse efter næste valg.

"Vi regnede med, at det ville tage Europa noget tid at komme sig efter Anden Verdenskrig. Derfor fik vi den vane at tro, at hvis vi kunne, ville vi gøre det (trække det tunge læs militært, red.). Trump var den første, som sagde: 'Det er skørt. De er lige så rige som os. Hvorfor trækker vi det tunge læs?'," siger Bing West i et interview med TV2's USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Europa bør indse, at truslen fra Rusland ikke forsvinder i nær fremtid, lyder det fra Bing West:

"Under Trump viste USA, at der er grænser for, hvor meget vi vil gøre. Nu er alle lettede, fordi Biden siger, at det ikke er tilfældet. Men den sunde fornuft siger, at hvis man bor ved siden af en morder, skal man tage sit eget forsvar meget alvorligt," siger den tidligere viceforsvarsminister og understreger vigtigheden af, at Europa i fremtiden kan forsvare sig selv.

USA har gentagne gange de seneste år meddelt EU, at de europæiske lande i langt højere grad skal kunne forsvare sig selv. Men det har EU ignoreret, vurderer international analytiker hos Berlingske Kristian Mouritzen.

"Amerikanerne mener grundlæggende, at europæerne skal klare Rusland selv. Nu er Ukraine-krigen så blusset op, og USA er blevet tvunget til at gå med. Det gør de også, og der er et stort sammenhold, men amerikanerne ville helst have været det her foruden. USA mener, at Kina er den fjende, man i allerhøjeste grad skal koncentrere sig om," siger han til TV2.

Danmark skal varetage egne interesser

Herhjemme er SF enig i, at Europa i fremtiden skal kunne klare sig selv uden amerikanerne. Derfor er det vigtigt, at Danmark kommer af med forsvarsforbeholdet, så vi kan få en mere helhedsorienteret sikkerhedspolitik.

"Skiftende amerikanske præsidenter har gjort det klart, at for fremtiden hedder det ”America first”, og Trump var selvfølgelig et meget karikeret eksempel på det. Det er den samme linje, vi ser – bare med lidt blødere retorik – fra Biden og vil se i fremtiden," siger SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen til TV2, og fortsætter:

"Det betyder, at vi i Europa bliver nødt til at blive bedre til at varetage egne interesser og ikke lægge alle vores æg i samme kurv."

Men spørger man Enhedslisten, er Danmark allerede beskyttet af EU, selvom vi har et forsvarsforbehold:

"Det er vigtigt at være opmærksom på, at Danmark allerede er dækket af EU’s musketer-ed – hvis Danmark skulle blive angrebet af Putin, vil de andre EU-lande være forpligtede til at komme Danmark til undsætning – og omvendt. Det, vi reelt diskuterer med EU’s forsvarsforbehold, er, om Danmark skal kunne deltage EU’s militære operationer uden for EU," siger Nikolaj Villumsen, som er medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten til TV2.

Mest Læste

Annonce