Ruslands præsident Vladimir Putin indfører delvis mobilisering af de russiske tropper. Foto: Shutterstock
Ruslands præsident Vladimir Putin indfører delvis mobilisering af de russiske tropper. Foto: Shutterstock

Putin i ekstrem eskalering: Indkalder 300.000 russiske reserver

Forsvar

21/09/2022 09:12

Jens Asbjørn Bøgen

Han beskylder samtidig Vesten for afpresning med atomvåben.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har holdt sin første tale til nationen siden invasionen af Ukraine begyndte.

Og verden blev vidne til en voldsom eskalering af konflikten mellem Rusland og Vesten.

Putin har nemlig underskrevet et dekret om delvis mobilisering af de russiske styrker. Det betyder, at russere, der tidligere har tjent i den russiske hær, bliver indkaldt.

Ifølge Ruslands Forsvarsministerium betyder mobiliseringen, at 300.000 russere vil blive indkaldt.

"Hvis vores lands territoriale integritet bliver truet, vil vi bruge alle nødvendige midler til at forsvare Rusland og vores folk. Vi bluffer ikke," sagde han ifølge DR.

Afstemninger i næste uge

Men hvad dækker så Ruslands territoriale integritet? Spørger man størstedelen af Verden, hører ingen dele af Ukraine med i den definition, men sådan ser Putin det med stor sandsynlighed ikke.

I næste uge bliver der afholdt folkeafstemninger i de ukrainske regioner Luhansk og Donetsk, der er under russisk besættelse. Afstemningen skal afgøre, om indbyggerne ønsker at slutte sig til Rusland, altså løsrive sig fra Ukraine og blive russisk territorium.

Næsten hele verden fordømmer de annoncerede afstemninger, som beskrives som "en farce", men hvis afstemningerne ender med at vise tilslutning til at blive en del af Rusland, vil Putin med al sandsynlighed føle sig i sin gode ret til at indsætte de russiske reserver i områderne for at "forsvare russisk territorium".

Beskylder Vesten for at true med atomvåben

Putin åbnede desuden er relativt markant flanke i sin retorik, idet han direkte sagde, at Rusland ikke længere kun kæmper mod Ukraine, men mod et samlet Vesten.

Og i samme åndedrag beskyldte han Vesten for at true Rusland med atomvåben - og at det dermed er Vesten, der er ansvarlig for den nye eskalering.

Han mener, at Vesten er gået over alle grænser i sin aggression mod Rusland, og har udsat Rusland for "atom-afpresning". Samtidig sendte han en slet skjult trussel tilbage mod de vestlige lande:

"Dem, der prøver at afpresse os med atomvåben, skal vide, at vinde hurtigt kan vende i deres retning."

Mest Læste

Annonce