Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Putins næste mål? Beskylder nyt land for nazifisering

Forsvar

19/01/2023 13:04

J. Bøgen

Den russiske præsident har igen og igen brugt "afnazifisering" som argument for invasionen af Ukraine.

Nogle gange kan man godt tro, at man er vidne til absurd teater, når man læser de meldinger, der kommer fra russiske politikere.

Desværre er det ikke tilfældet, hvilket krigen i Ukraine er et tragisk bevis på.

Den russiske præsident beskyldes af mange i Vesten for simpelthen at have mistet forbindelsen til virkeligheden, og onsdag kom der nok en gang eksempler på, hvordan hans verdenssyn adskiller sig markant fra omverdenen.

80-års jubilæum

Putin var i Skt. Petersborg i anledning af 80-året for byens befrielse fra den nazistiske besættelse under Anden Verdenskrig. Flankeret af russiske krigsveteraner og museumsfolk var den russiske præsident da heller ikke bleg for at trække det nazistiske spøgelse ned over nutidens begivenheder.

For nylig foreslog Rusland en afstemning i FN om en fælles fordømmelse af nazismen. I den forbindelse stemte 50 lande imod, hvilket repræsentanter for EU og USA forklarede med, at Rusland sandsynligvis ville bruge fordømmelsen til at fremme landets angreb på Ukraine.

Putin har igen og igen sagt, at 'den særlige militæroperation', som han kalder krigen, har til formål at afnazificere Ukraine, og derfor brugte han de 50 landes afvisning af FN-forslaget som et bevis på, at de vestlige lande er i samme bås som Nazityskland.

Faktisk nævnte den russiske præsident et bestemt land som et eksempel på, at vestlige nationer helt åbent støtter nazismen.

Angriber baltisk nation

"Se på, hvad der sker i Letland. Der er mænd fra SS, som åbent marcherer der hvert år, mens de beskyttes af de lokale myndigheder. Det er tidligere soldater fra SS-enheder, og de gør det åbent," sagde Vladimir Putin ifølge TV 2.

Ikke overraskende blev udtalelsen hurtigt opfanget af lettiske medier, og her kan man læse, at Putin højst sandsynligt henviser til en årlig march gennem den lettiske hovedstad, Riga.

Her går veteraner, der kæmpede på tysk side under Anden Verdenskrig, nemlig på gaden for at lægge blomster ved et monument for at mindes kampen mod Sovjetunionen - som efter veteranernes mening holdt Letland besat.

Ifølge det lettiske medie, fortæller Putin imidlertid ikke hele sandheden, når han omtaler SS-veteranerne fra Letland.

For ja, de lettiske soldater kæmpede på tysk side som en del af Waffen-SS, men de var, ifølge mediet, ikke en del af de SS-enheder, der begik forbrydelser mod civilbefolkninger i de besatte lande.

Uanset hvad har Putin igen og igen vist, at han ikke ser det store behov for at holde sig til sandheden, når han skal argumentere for sine handlinger og beslutninger.

Letland er en del af forsvarsalliancen NATO, og derfor ville et eventuelt angreb på Letland være lig med et angreb på samtlige 30 lande i alliancen, herunder Danmark. Derfor er det heller ikke en risiko, diverse analytikere og efterretningstjenester anser for sandsynligt.

Mest Læste

Annonce