Russerne truer Sverige og Finland med atommissiler. Foto: Shutterstock
Russerne truer Sverige og Finland med atommissiler. Foto: Shutterstock

Rusland truer Sverige og Finland med atommissiler

Forsvar

29/06/2022 22:11

J. Bøgen

Der skulle ikke gå lang tid, fra Sverige og Finland officielt blev inviteret med i NATO, til russerne reagerede - og de er ikke glade.

Putin og hans lakajer er ikke begejstrede for onsdagens begivenheder på NATO-topmødet i Madrid - og det er vist en underdrivelse.

For godt nok nøjes den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, med at sige, at Rusland ser "negativt" på Sveriges og Finlands planer om at tilslutte sig NATO - men russiske politikere, journalister og kommentatorer er allerede i gang med de helt store trusler.

Det fortæller Weekendavisens Rusland-korrespondent, Andrey Kazankov, til TV 2:

"De slår fast, at Rusland kommer til at sigte på Sverige og Finland med deres atommissiler. Fra russisk side understreger man, at udvidelsen går ud over Ruslands sikkerhed, at det går ud over Sverige og Finlands sikkerhed og at den eneste, der har glæde af det her, er USA."

Topmødets mindst overraskende nyhed

Meldingen fra Rusland kommer efter, at NATO onsdag officielt har inviteret Finland og Sverige til at slutte sig til forsvarsalliancen.

Det blev muligt, efter Tyrkiet tidligere på ugen blev enige med Sverige og Finland om nogle aftaler, der fjernede Tyrkiets blokering af en officiel NATO-invitation (alle medlemslande skal nemlig stemme for en invitation).

Finland og Sverige sendte deres ønske om medlemskab til NATO i maj, og nu skal de to nordiske lande i gang med at forhandle med NATO om vilkårene for den endelige optagelse i alliancen.

Derefter skal samtlige medlemslande endeligt godkende det hele.

Mette Frederiksen med advarsel

Den danske statsminister er med ved topmødet i Madrid i disse dage, og hun brugte også et pressemøde på at byde Sverige og Finland velkommen indenfor.

Samtidig kom statsministeren med en klar og dyster advarsel:

"Taber Ukraine krigen, taber vi alle sammen, og det må ikke ske. Det danske budskab har været, at der kun er én udvej, og det er, at Ukraine vinder krigen."

Og Mette Frederiksen understregede også, at Verden for altid vil være forandret efter Ruslands invasion d. 24. februar 2022:

"Jeg tror ikke, at vi kan vende tilbage til det Europa, vi var før."

Mest Læste

Annonce