Forsvarer i Nykøbing-sagen: Det er historien om fjeren, der blev til fem høns

Kolleger fra sygehuset i Nykøbing Falster har opdigtet et grimt eventyr om drabstiltalt, mener forsvarer.

Der er blevet kaglet, sladret og hakket som i en hønsegårdm blandt sygeplejerskerne på Nykøbing Falster Sygehus, og konsekvenserne blev helt uoverskuelige.

Det understregede advokat Jørgen Lange mandag eftermiddag i sit afsluttende forsvar for en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at dræbe patienter med medicin.

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

- Inden jeg slutter helt af, kunne jeg føle mig fristet til at citere H.C. Andersens eventyr "Det er ganske vist" om fjeren, der blev til fem høns, sagde advokaten og læste et par passager op fra den kendte tekst.

- Eventyret illustrerer efter min mening nogle af de ting, som den her sag kunne være et udtryk for, forklarede han efterfølgende.

Under retssagen er det kommet frem, at sygeplejerskerne på sygehusets akutafdeling var splittet i to. Og ifølge Jørgen Lange er det netop i kraft af rygter og ondsindet sladder, at sagen har taget sit udspring.

- Hele sagen er bygget op på en højst usandsynlig anmeldelse, der kan være fremkommet som et form for mindreværd over for min klient, som er en ualmindeligt dygtig sygeplejerske, sagde advokaten.

I retten har en stribe kolleger fortalt, at de ganske længe havde mistænkt sygeplejersken for at skade patienter, inden hun blev anholdt. 

Påfaldende ofte, syntes de, fik patienter det dårligt og døde i den tiltaltes selskab, ligesom hun ifølge kollegerne virkede eksalteret og triumferende efter særligt dramatiske vagter.

At den tiltalte i en pervers jagt på spænding skulle blive seriemorder, har Jørgen Lange dog ikke fantasi til at forestille sig.

- Det forekommer mig helt ulogisk, at min klient, som er en dygtig sygeplejerske, og som af alle betragtes som en omsorgsfuld og kærlig mor, og som lever et helt normalt liv med sin kæreste skulle finde på at foretage sig de her ting, fastslog advokaten.

I alt er sygeplejersken tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. I alle tilfælde skal ofrene have været ældre patienter, som ifølge anklagemyndigheden blev forgiftet med medicin.

Efter 24 retsmøder og flere end 70 vidneforklaringer føler Jørgen Lange sig imidlertid fortsat ikke sikker på, at der overhovedet er sket en forbrydelse.

Tvivlen bygger han først og fremmest på baggrund af udtalelser fra toksikologen Kim Dalhoff om, at flere af patienterne i forvejen var tæt på at dø, og at mængderne af medicin i deres kroppe ikke nødvendigvis var dødelige.

Hvorvidt kvinden er skyldig eller ej, ventes retten at afgøre 24. juni.

/ritzau/

 

 

Emneord: Drab på patienter, Retten i Nykøbing Falster, Nykøbing Falster Sygehus
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.