Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har fået Folketingets opbakning til at lukke "det sorte hul" i sygedagpengereformen.

Fra 1. juli er syge borgere altid sikret forsørgelse

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget en reform af sygedagpengesystemet, der sikrer syge borgere forsørgelse under hele sygdomsforløbet og en fremrykket, forbedret og målrettet indsats, der skal hjælpe sygemeldte tilbage i arbejde.

Det såkaldte ”sorte hul” i sygedagpengereglerne bliver dermed lukket. Syge borgere, der ikke er omfattet af mulighederne for at få forlænget sygedagpengene, starter efter fem måneder i et jobafklaringsforløb med en særlig tilrettelagt og tværfaglig indsats. Under forløbet, hvor der ikke er en fast bagkant, modtager de en ydelse på kontanthjælpsniveau, der er uafhængig af både ægtefælles og samlevers indkomst og formue.
 
Med reformen bliver der taget særligt hånd om borgere, der er ramt af en alvorlig, livstruende sygdom som fx kræft. De bliver ved hjælp af en ny forlængelsesmulighed sikret sygedagpenge gennem hele sygdomsforløbet. Samtidig får syge borgere mulighed for at afvise behandling, uden at de derved mister deres forsørgelsesgrundlag.
 
 
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger:
 
- Regeringen har igennem mange år været optaget af at få varighedsbegrænsningen på sygedagpenge afskaffet. Grundlæggende er det dybt urimeligt, at borgere, der er sygemeldte og ikke kan arbejde, kan opleve at stå i den uholdbare situation, at de mister deres forsørgelsesgrundlag. Hjælpen fra det offentlige skal ikke stoppe ved en bestemt dato, men når den sygemeldte er kommet på fode igen.
 
- Vi har fundet en model, der opfylder to behov. Vi fjerner nu den usikkerhed, det er, at ens forsørgelsesgrundlag kan bortfalde, mens man fortsat er syg. Omvendt skal vi hverken have et system eller et samfund, hvor man bare uden videre kan blive ved med at modtage sygedagpenge, for det er heller ikke lykken, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.
 
For langt de fleste syge borgere vil de nye regler ikke betyde nogen ændringer i forhold til i dag. De vil fortsat kunne få forlænget deres sygedagpenge efter de eksisterende forlængelsesregler og med den samme ydelse. 
 
De nye regler om jobafklaringsforløbet, den nye forlængelsesregel og muligheden for at sige nej til behandling træder i kraft 1. juli 2014. De øvrige dele af lovforslaget, der udmønter hele aftalen om sygedagpengereformen, træder i kraft 5. januar 2015.
Emneord: Sygedagpenge, Sygedagpengereform, Mette Frederiksen, Beskæftigelsesministeriet, Socialkrisen
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.02.15 lonebording
  syge borgere sikret forsørgelse????

  Det var som sagt sidste år - siden har det vist sig at kommunerne stadig raskmelder syge som er for syge til at få dagpenge. Det sorte hul er der stadig. Et alvorligt hul i den ny liv gjorde også at syge "opbrugte" ret til sygedagpenge og mistede retten til den ny ydelse, hvis de kom tilbage i arbejde inden 22 uger og derefter blev syge igen før de havde "optjent" ny ret. Endnu et makværk fra ministeren og hendes embedsmænd.

 • 13.06.14 jeanne
  sygedagpenge

  Det kan godt være , at I synes det er en god løsning , men vi er en familie på 4 som skal leve , og hvis jeg yderligere går ned må vi gå fra hus og hjem , vi kan ikke leve for 5 tusinde om md , så skal der være en lov der hedder man ikke skal betale skat af kontanthjælpen , jeg bliver jo ikke mere rask , hvis jeg så samtidig skal gå så meget ned i penge , er der noget man kan blive syg af , er det hvis man har økonomiske problemer

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også