Franske socialister vælger præsidentkandidat

Det står mellem Benoit Hamon og tidligere premierminister Valls i sidste del af socialistpartiets primærvalg.

Medlemmer af det franske socialistparti har brugt søndag til at tage stilling til, om de vil have tidligere premierminister Manuel Valls eller Benoit Hamon som deres præsidentkandidat.
 
Benoit Hamon løb med sejren ved første runde af venstrefløjens primærvalg. Inden weekenden er omme, vil anden runde være afgjort, når stemmerne fra de 7500 valglokaler er talt op. Den 49-årige Benoit Hamon blev ikke anset som en seriøs udfordrer, da han stillede op i december. Men den tidligere undervisningsminister lagde sig i førerfeltet med sit budskab om "håb og fornyelse". 

Men Manuel Valls mener, at hans erfaring gør ham til et bedre valg. Han hævder, at rivalens skatteprogram vil dømme partiet til et uundgåeligt nederlag. Men lige meget hvilken kandidat, der løber med sejren, bliver det en tur, der møder modvind fra start. Målinger viser, at socialisternes kandidat ryger ud i den første valgrunde i april.

Men efter uventede valgresultater som Storbritanniens skilsmisse med EU og Donald Trumps sejr ved det amerikanske valg, bliver valget set efter i sømmene, skriver det franske nyhedsbureau AFP. 
 
Prognoserne lyder, at præsidentkandidat for det konservative parti, Francois Fillon og Marie Le Pen fra højreorienterede Front National ligger forrest. De lægger an til at dyste om vælgerne til sidste runde i præsidentvalget 7. maj. 
 
I mellemtiden er Francois Fillon blevet ramt af anklager om, at han i mange år har givet uretmæssig løn til sin kone. Anklagen lyder, at hun er blevet betalt for at "falsk arbejde".
 
Fillon har angiveligt betalt sin kone op mod en halv million euro, for at lave lidt eller intet parlamentarisk arbejde. På baggrund af den påstand, indleder de franske myndigheder en undersøgelse af sagen.
 
 
BLÅ BOG: Socialisternes kandidat Benoit Hamon
 
Alder: 49 år
 
Tidligere undervisningsminister, som blev afskediget af præsident François Hollande, fordi han kritiserede præsidentens kurs.
 
Hamon ønsker at give alle franskmænd løn - uanset om de arbejder eller ej - og uanset om de er fyrster eller tiggere. 
 
Han har lovet at legalisere hash, afskaffe dieselbrændstof og ophæve gælden mellem de forskellige EU-lande. 
 
I sin valgkamp har Hamon også understreget, at han ikke tror på, at arbejdsløshedsproblemerne i Frankrig kan løses, da robotter og den digitale revolution overflødiggør flere og flere. Derfor skal alle acceptere en større deling af de job, som der er.
 
Hamon er blevet kaldt en "drømmesælger" af den tidligere premierminister, Manuel Valls, som overraskende tabte ret stort i anden og afgørende valgrunde, hvor der kun var de to opstillet.
 
/ritzau/AFP
Emneord: Frankrig, Præsidentvalg, Udland, Benoit Hamon, 300117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 30.01.17 Politik
  Her er regeringens nye bandepakke: Presset på bander og rockere skal øges

  Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen ind mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 30.01.17 Infrastruktur
  Staten bruger 7 mia årligt på IT: Minister starter oprydning i it-systemer

  Ministeren for offentlig innovation stiller sig nu i spidsen for at rydde op i statens it-systemer. Både de mange systemer, som ikke er blevet vedligeholdt eller udbudt og de store offentlige it-projekter, som nu skal sikkert i havn. De mange penge, som staten hvert år bruger på it, skal dermed anvendes klogere.

 • 27.01.17 Velfærd
  Enigt sundhedsudvalg: Odense skal være røgfrit i 2030

  Ingen børn og unge og kun 2 % af de voksne i Odense ryger i 2030. Sådan lyder den ambitiøse vision, som et enigt Sundhedsudvalg i Odense Kommune har besluttet at anbefale byrådet.