Frokosten er reddet: Voldgift giver ret til at beholde betalt frokostpaus

Sag bliver principiel for alle statsansatte, siger fagforeninger i kor efter DR taber faglig voldgift om inddragelse af medarbejderes betalte spisepause.

En faglig voldgift har afgjort, at spisepausen ikke kan afskaffes uden en overenskomstforhandling.
 
- Voldgiftsretten har slået fast, at spisepausen er et overenskomstanliggende. Vi tager afgørelsen til efterretning og respekterer naturligvis udfaldet, siger økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen fra DR.

Det er en streg i regningen for økonomiafdelingen i Danmarks Radio. Den selvbetalte frokost var et element i en økonomiplan, der indeholdt besparelser for sammenlagt 161 millioner kroner årligt.

DR havde beregnet værdien af de ansattes frokost til 45 millioner kroner, men de penge mangler altså nu i regnestykket. Det er dog uklart, hvad det præcis kommer til at betyde for driften og for de ansatte, siger økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen.
 
- Vi har fået kendelsen i dag, og nu skal vi så have lave en revideret økonomiplan, så vi fortsat sikrer, at der er balance i DR's økonomi. Det arbejde går først i gang nu, og derfor er det for tidligt at sige noget om, hvor det bærer hen, siger direktøren.
 
På medarbejdersiden er der glæde over sagens udfald. En lang række faglige organisationer har været parter i sagen, 
 
”Det her en meget vigtig og principiel afgørelse, som vil få afsmittende virkning på hele den tendens der er i offentlig forvaltning i disse tider, hvor arbejdsgivere forsøger at forringe de ansattes vilkår og rettigheder”, siger advokat i hovedorganisationen FTF, Per Frydenreim Møller, der har ført sagen på vegne af DR-ansatte organiseret i fagforeningen Medieforbundet, der er medlem af FTF.
 
”Det her er et klokkeklart signal til alle offentlige arbejdsgivere, at den danske aftalemodel fortsat er fundamentet for det danske arbejdsmarked. De vilkår, som parterne har været enige om i årtier, fx løn under frokostpausen, kan ikke blot forkastes ensidigt af arbejdsgiverne”, siger advokat Per Frydenreim Møller i en pressemeddelelse fra FTF.

Også formanden for Djøf Privat, Henrik Funder, er meget tilfreds med afgørelsen.

 
- At fjerne den betalte frokost svarer til arbejdstid, der udgør 7,2 pct. af lønnen. Det ville have været en voldsom forringelse. Man skal huske, at medarbejderne jo også står til rådighed i frokostpausen, siger han. 
 
Journalistformand: Frokostkendelse vil danne præcedens
Kendelsen i voldgiftssagen om DR-ansattes betalte frokostpause kommer også ansatte til gode på andre arbejdspladser, mener Lars Werge, der er formand for Journalistforbundet.
 
- Vores advokat har kigget på perspektiverne, og hun vurderer, at det vil danne præcedens i forhold til andre arbejdspladser på vores område. Det står meget klart i kendelsen, at det her er et overenskomstanliggende. Og parallellen til andre overenskomster bliver også trukket op, siger Lars Werge.
 
Han tror alligevel ikke, at DR har opgivet at få medarbejdere til selv at betale deres frokost.
 
- Det ville ikke overraske mig, hvis de kommer med et krav om at gøre noget ved spisepausen, når vi skal forhandle overenskomst til foråret. Men bare fordi der kommer et krav, er det jo langt fra ensbetydende med, at det også vil være at finde i den endelige aftale, siger formanden.
 
Sejren kan dog vise sig at være dyr i sidste ende, fordi DR nu skal finde 45 millioner kroner på budgettet. 
 
Varslingen om, at den betalte spisepause ville blive afskaffet, faldt for mere end to år siden, i forbindelse med at DR som et led i en ny medieaftale skulle finde penge på budgettet.
 
En voldgiftskendelse kan ikke ankes, og derfor står den ved magt.
 
FAKTA: Sagen om betalt frokost pause i DR 
(kilde: FTF)
 
DR vælger pludseligt i 2015, efter mindst 60 år med betalt frokostpause, at oplyse medarbejderne i DR om, at frokostpausen ikke længere er arbejdstid, og de ansatte derfor ikke længere får løn under frokostpausen fra 1. juni 2017.
 
De faglige organisationer, der organiserer DR-ansatte, afviser, at det er muligt at anlægge den fortolkning af parternes overenskomst: Ønsker arbejdsgivere, at lønmodtagere ikke skal have løn under frokostpausen, skal det rejses som et krav ved overenskomstforhandlingerne.
 
Det er DR uenig i, og DR vælger derfor at indbringe de pågældende faglige organisationer for en faglig voldgiftsret, med påstand om, at de skal anerkende, at DR er berettiget til at opsige den betalte frokostpause som en kutyme til bortfald med virkning pr. 1. juni 2017.
 
Organisationerne bestrider dette, og gør omvendt gældende, at den betalte spisepause er en integreret del af overenskomstgrundlaget, og derfor må dele skæbne med overenskomsten, hvilket betyder, at DR kun kan komme af med den betalte spisepause gennem forhandlinger og aftale.
 
Det er ubestridt i sagen, at der i DR har været betalt spisepause igennem mange årtier – mindst 60 år.
 
DR er en selvstændig overenskomstpart, som med tiden er blevet adskilt fra Finansministeriets forhandlingskompetence.
 
DR havde i sagen stævnet Dansk Journalistforbund, Medieforbundet, Metal, 3F samt akademikerorganisationerne DJØF, DM, IDA, Den danske dyrlægeforening, Bibliotekarforbundet, Forbundet Kommunikation og Sprog, Dansk Psykolog Forening, Forbundet Arkitekter og Designere samt Jordbrugsakademikerne, der alle organiserer forskellige medarbejdergrupper i DR.
 
De tre juridiske opmænd i sagen var tidl. Højesteretspræsident Børge Dahl, kommende højesteretspræsident Thomas Rørdam samt højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen, som tillige er formand i Arbejdsretten.
 
Kendelsen kan ses her  

 

Emneord: FTF, Frokostpause, Overenskomster, Overenskomstaftale, Voldgift, DR, 150217
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også