Fund af ny superbakterie bekymrer danske forskere

Bakterie har udviklet hidtil uset resistens mod antibiotika. Særligt patienter med implantater er udsatte.

Multiresistente bakterier har været et tilbagevendende emne i medierne, på sygehuse og blandt forskere de seneste år. Og nu viser problemet sig at være mere omfattende, end man hidtil har været klar over.

Forskere fra University of Melbourne i Australien har fundet stafylokokker af typen Staphylococcus epidermidis, der er resistente over for al antibiotika.

Det er en ubehagelig og bekymrende udvikling, mener professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.


Hidtil har fokus været på MRSA-bakterier, der er stafylokokker af typen Staphylococcus Aureus. De er resistente over for en lang række antibiotika. Men i modsætning til de nyfundne superbakterier kan de bekæmpes med to reserveantibiotika. 

- Vi har kendt resistens hos Staphylococcus aureus såvel som Staphylococcus epidermidis i årevis, siger Hans Jørn Kolmos.

LÆS OGSÅ: Bakterier trives ved dårlig tøjvask

- Men det nye er, at epidermidis-stammer har udviklet resistens eller nedsat følelse over for de reservestoffer, som vi netop normalt bruger til at behandle meget resistente stafylokokinfektioner med.

Hans Jørn Kolmos peger på, at de resistente bakterier opstår, fordi der bruges for meget antibiotika til behandling af infektioner.

- Det her er en løftet pegefinger, der signalerer, at der hele tiden sker udvikling af resistens, og vi skal være meget opmærksomme på at bruge antibiotika på den rigtige måde, siger han.

Staphylococcus epidermidis - også kendt som hvide stafylokokker - lever normalt i stort antal på menneskers hud, hvor de beskytter mod skadelige bakterier. Men hvis de kommer ind i kroppen, kan de give infektioner.

Det kan ske, når patienter får indsat katetre eller implantater.

Anders Rhod Larsen, der er fagchef ved Statens Serum Institut, har bidraget til det australske studie med prøver fra danske hospitaler. Prøverne er fra 2001, mens en anden forsker har indsendt nyere eksempler på de multiresistente stafylokokker fra Danmark.

- Studiet viser udbredelsen af tre hovedkloner, som har erhvervet nogle mutationer, der i tillæg til de andre resistensmekanismer, de har, gør dem resistente mod en meget lang række af antibiotika.

- Det er klart, at bakterier, der er så resistente, kan give nogle meget vanskelige behandlingsforløb, siger Anders Rhod Larsen.

De australske forskere har fundet tre varianter af den multiresistente bakterie i prøver fra ti lande. Det er uvist, hvilke lande det er - ud over Danmark.

 

FAKTA: Stafylokokker kan være gavnlige og livsfarlige

Det har længe været kendt, at visse bakterier er resistente over for en lang række antibiotika. Nu har et forskerhold fra University of Melbourne i Australien fundet stafylokokker af typen Staphylococcus epidermidis, som tilsyneladende er modstandsdygtige over for al antibiotika.

Fundet er gjort på hospitaler i ti forskellige lande - herunder flere europæiske.

* Stafylokokker er en fællesbetegnelse for en gruppe bakterier, der ofte findes på huden og slimhinderne hos mennesker. 

* Hvide stafylokokker (Staphylococcus epidermidis) findes i stort antal på menneskers hud, hvor de beskytter mod skadelige bakterier. De forårsager som regel kun sygdom hos svækkede personer, der er indlagt på et hospital.

* Hvis hvide stafylokokker kommer ind i kroppen ved indsættelse af implantater, proteser eller katedre, kan de forårsage infektion.

* Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) udgør en større sundhedsmæssig fare og kan være årsag til forskellige sygdomme som infektion i huden og i de indre organer - eksempelvis bylder på huden og hjerteklapbetændelse.

* Gule stafylokokker, der er resistente over for antibiotika, kaldes MRSA-bakterier. MRSA er en forkortelse for methicillin resistent stafylococcus aureus. Methicillin var det første penicillin, der blev udviklet særligt til behandling af Staphylococcus aureus.

* Det har længe været kendt, at både gule og hvide stafylokokker kan udvikle resistens mod en lang række antibiotika. Det har dog hidtil været muligt at behandle med reserveantibiotika.

* Nu har forskere fra Melbourne University i Australien fundet eksempler på hvide stafylokokker, som tilsyneladende er resistente over for alle typer antibiotika. Også de typer, som normalt bruges til behandling af resistente stafylokokker.

Kilder: sundhed.dkapoteket.dk, Hvidovre Hospital.

/ritzau/

 

Emneord: Bakterier, Multiresistente bakterier, Stafylokokker, Antibiotika, Forskning, Infektioner, Sundhedsområdet, 040918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 21.03.19 Sundhed
  Regeringen fastfryser kommunal medfinansiering på sundhedsområdet

  Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering i 2019, så kommunerne får budgetsikkerhed i år.