Fyringer i Region Sjælland: Fagforening frygter for patienternes sikkerhed

Sundhed

23/10/2018 13:59

Nick Allentoft

Allerede i dag er presset stort på flere af Region Sjællands arbejdspladser, og det vil berøre patienterne, mener Dansk Sygeplejeråd.

Det er dagen derpå for medarbejderne på regionens sygehuse efter, at Region Sjælland i går varslede massefyringer. I dag starter de faglige forhandlinger, og i alt kan op mod 317 medarbejdere forvente en fyreseddel.

Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er hårdest ramt af regionens sparerunde med afskedigelser svarende til 215 årsværk. Derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger. Det skriver DR Sjælland.

Pernille Jacobsen er lægesekretær, en hårdt prøvet faggruppe, da der for kun et halvt år blev fyret fem lægesekretærstillinger på afdelingen, hvor hun arbejder.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

- Et eller andet sted fungerer hverdagen jo stadigvæk. Men der er en trykket stemning. Det er helt klart. Det har der været, siden vi fik det at vide. Nu venter vi, siger hun til DR Sjælland.

Pernille Jacobsen er langt fra ligeglad med den situation, som hun og sine kollegaer står i, men det er svært at gøre noget ved situationen, mener hun.

- Jeg ved, at jeg ikke kan gøre noget ved det. Så jeg må bare se og vente på, hvad der kommer. Men det er er lidt svært at se, hvordan det her kan gavne patienterne på sigt, siger Pernille Jacobsen.

Risikerer patienters sikkerhed
I det hele taget er der en vis mathed at spore blandt sygehuspersonalet. Det fortæller fællestillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge, Susann Carlsen til DR Sjælland:

- Stemningen i går generelt i huset var sådan en mathedsfølelse. Folk venter på, om det bliver dem, som skal afskediges. Men det ved de først, når vi når frem til den 6. november, hvor de får en besked i deres e-boks, lyder det fra fællestillidsrepræsentanten.

Derudover mener hun, at besparelserne kommer til at ramme dem, hvor det gør allermest ondt. Nemlig hos patienterne.

- Det, der sker lige nu, er, at man fjerner rigtig mange af de opgaver, der er patientnært. Der skal fjernes sekretærer, og det betyder, at når jeg som sygeplejerske skal lave sekretærarbejde, så kommer patienten til at vente. Jeg kan for eksempel ikke give medicin, når patienten har ondt eller hjælpe dem på toilettet, fordi jeg skal koncentrere mig om at tage en telefon eller noget andet administrativt, siger Susann Carlsen.

Og det kan i værste fald for store konsekvenser hos patienterne, hvis plejepersonalet ikke kan følge med.

- Jeg frygter helt konkret, at det her kan få betydning for patientsikkerheden. For jo hurtigere vi som plejepersonale skal løbe i forhold til at løse opgaverne, jo større risiko er der for, at vi laver en fejl. Jeg tror desværre, at vi kommer ind i en kultur, hvor vi får så travlt, at vi ikke engang opdager, at vi laver fejlene, frygter Susann Carlsen.

Presset er allerede stort
Helle Dirksen er formand i Dansk Sygeplejeråd i Region Sjælland. Hun mener også, at medarbejderne vil få det rigtigt svært til at få tingene til at hænge sammen, da der vil være for få medarbejdere til opgaverne.

- Faktisk synes vi, at det er helt ubegribeligt og grusomt, fordi allerede i dag er presset jo stort på flere af regionens arbejdspladser, lyder det fra formanden til DR Sjælland.

Og selv om Helle Dirksen er sikker på, at sygeplejerskerne gør deres bedste trods de kommende nedskæringer, men hun er enig med Susann Carlsen i, at patienterne vil komme til at mærke den manglende arbejdskraft.

- Jeg er overbevist om, at vores medlemmer gør alt, hvad de overhovedet kan, for det her ikke kommer til at gå ud over patienterne og deres pårørende. Men det er klart, at med så voldsom en nedskæring kan det ikke undgås i nogle situationer, at det kan blive mærket at patienterne.

Budgettet skal passe
Venstres finansordfører og 2. næstformand i Region Sjælland, Jacob Jensen, ærgrer sig over de kommende afskedigelserne, men understreger, at budgettet skal passe.

- Man kan jo selvfølgelig vælge at prioritere på forskellig vis, og selv om Venstre ikke er en del af flertallet i Region Sjælland, så står vi fuldt og helt bag ved budgetaftalen, lyder det fra Jacob Jensen til DR Sjælland.

Dog så han gerne, at det var andre områder i budgetaftalen, som skulle prioriteres.

- Vi kan se nogle prioriteringer omkring medarbejdere. Vi kan se på omkostningerne af administration og kørselsudgifter, hvor vi kunne have gjort det en smule bedre, så der ikke ville komme så mange fyringer, som der nu er lagt op til. Heldigvis fik vi friholdt psykiatrien og de medicinske afdelinger. Men efter min mening skulle vi ud og rekruttere medarbejdere og ikke fyre medarbejdere, lyder det fra Jacob Jensen.

Afskedigelserne sker i november, og Region Sjælland forventer, at sygeplejersker, lægesekretærer, sosu-assistenter, administrativt personale, læger, bioanalytikere og andre faggrupper bliver berørt.

Mere hos DR Sjælland

Mest Læste

Annonce