G7 fastholder hård linje mod Rusland

Lederne af verdens syv førende industrilande er samlet på idyllisk alpehotel for at drøfte verdens store kriser.

Lederne af G7-gruppen støttede op om en hård linje over for Rusland, da de søndag mødtes på et luksusslot i Alperne, hvor Tysklands forbundskansler Angela Merkel er vært.

- Over de næste to dage vil vi diskutere vores modstand mod Ruslands "aggression" i Ukraine, sagde den amerikanske præsident Barack Obama, da han ankom til Tyskland.


Obama blev modtaget af Merkel i den idylliske landsby Krün under en blå himmel og med hornmusik fra de lokale indbyggere, som var trukket i de traditionelle bayerske folkedragter. Kort efter ankomsten blev der serveret fadøl, hvide pølser og bløde saltkringler.

- Grüss Gott! Der er aldrig en dag, hvor øl og Weisswurst ikke er godt, sagde Obama på sit fjerde officielle besøg i Tyskland.

Merkel gjorde det op til topmødet klart, at de internationale klimaforhandlinger også står højt på dagsordenen. Hun opfordrede til, at G7-landene går med til, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal begrænses til to grader.

- Uden en sådan aftale er der risiko for, at en bred klimaaftale overhovedet ikke bliver til noget, sagde hun.

Også den græske gældskrise trænger sig på, og den kan komme til at fylde langt mere på topmødet end planlagt.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker gav således udtryk for en vis irritation og forbitrelse over Grækenland. 

- Alexis Tsipras, min ven, havde lovet, at han torsdag aften ville have fremsendt de alternative forslag omkring en lånepakke. Jeg har aldrig modtaget dem, sagde Juncker om den græske premierminister. 

Tsipras kaldte fredag EU's seneste forslag til en aftale for "absurde".

- Regeringen og dette parlament kommer ikke til at vedtage en ny lånepakke, sagde Tsipras.

Premierministeren vender tommelen ned overfor et forslag fra eurogruppen og Den Internationale Valutafond (IMF) om penge til gengæld for reformer. Han kalder dette forslag "absurd".

                                Læs mere om Rusland på vores temaside her 

Den britiske premierminister, David Cameron, understregede på topmødets førstedag, at Europa er nødt til at stå samlet om at holde sanktionerne mod Rusland på plads, uanset hvilke problemer de skaber for de 28 EU-lande.

Cameron sagde, at det er vigtigt, at der udgår "et stærkt budskab" fra topmødet til Moskva.

Britiske embedsmænd siger, at der i nogle unavngivne østeuropæiske lande er stigende bekymring over sanktionernes indvirkning på specielt deres landbrugssektorer.

G7 hed tidligere G8, men den russiske præsident, Vladimir Putin, er blevet ekskluderet fra selskabet efter russernes annektering af Krim-halvøen i Ukraine i marts 2014.

Også EU-præsident Donald Tusk har forud for G7-mødet et udtalt ønske om at signalere enhed mod Rusland i Ukraine-krisen.

- Min intention i dag er, at vi bekræfter G7-landenes sammenhold om sanktionspolitikken, sagde han ved topmødets begyndelse.

- I lyset af den nuværende situation vil jeg gerne slå meget klart fast, at hvis nogen vil starte en diskussion om at ændre sanktionerne, kan det kun være for at skærpe dem, tilføjede han.

Tyskland er på mødet vært for USA, Canada, Japan, Italien, Frankrig og Storbritannien.

Emneord: G7, Topmøde, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Barack Obama, David Cameron, Rusland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 09.08.18 Politik
  Præsident Obama besøger Kolding

  ”En af verdens mest karismatiske og vigtigste ledere har sagt ja til at besøge os. Det er et ekstraordinært øjeblik for Kolding”, siger Morten Bjørn Hansen, direktør for Business Kolding.

 • 02.03.17 Politik
  White Paper on the future of Europe: Avenues for unity for the EU at 27

  As announced in President Juncker's 2016 State of the Union speech, the European Commission today presented a White Paper on the Future of Europe, which forms the Commission's contribution to the Rome Summit of 25 March 2017.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.

 • 11.10.13 Bæredygtighed
  Danmark og delstaten Maryland indgår samarbejde om havvind

  Danmark stiller ekspertviden til rådighed for delstaten Maryland, der har planer om at opføre en havvindmøllepark på 200 MW ud for den amerikanske østkyst. Samarbejdet vil bidrage til at opfylde målene i Præsident Obamas klimaplan.