G7 fastholder hård linje mod Rusland

Politik

07/06/2015 10:00

Mikkel Sarka

Lederne af verdens syv førende industrilande er samlet på idyllisk alpehotel for at drøfte verdens store kriser.

Lederne af G7-gruppen støttede op om en hård linje over for Rusland, da de søndag mødtes på et luksusslot i Alperne, hvor Tysklands forbundskansler Angela Merkel er vært.

- Over de næste to dage vil vi diskutere vores modstand mod Ruslands "aggression" i Ukraine, sagde den amerikanske præsident Barack Obama, da han ankom til Tyskland.

Obama blev modtaget af Merkel i den idylliske landsby Krün under en blå himmel og med hornmusik fra de lokale indbyggere, som var trukket i de traditionelle bayerske folkedragter. Kort efter ankomsten blev der serveret fadøl, hvide pølser og bløde saltkringler.

- Grüss Gott! Der er aldrig en dag, hvor øl og Weisswurst ikke er godt, sagde Obama på sit fjerde officielle besøg i Tyskland.

Merkel gjorde det op til topmødet klart, at de internationale klimaforhandlinger også står højt på dagsordenen. Hun opfordrede til, at G7-landene går med til, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal begrænses til to grader.

- Uden en sådan aftale er der risiko for, at en bred klimaaftale overhovedet ikke bliver til noget, sagde hun.

Også den græske gældskrise trænger sig på, og den kan komme til at fylde langt mere på topmødet end planlagt.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker gav således udtryk for en vis irritation og forbitrelse over Grækenland. 

- Alexis Tsipras, min ven, havde lovet, at han torsdag aften ville have fremsendt de alternative forslag omkring en lånepakke. Jeg har aldrig modtaget dem, sagde Juncker om den græske premierminister. 

Tsipras kaldte fredag EU's seneste forslag til en aftale for "absurde".

- Regeringen og dette parlament kommer ikke til at vedtage en ny lånepakke, sagde Tsipras.

Premierministeren vender tommelen ned overfor et forslag fra eurogruppen og Den Internationale Valutafond (IMF) om penge til gengæld for reformer. Han kalder dette forslag "absurd".

                                Læs mere om Rusland på vores temaside her 

Den britiske premierminister, David Cameron, understregede på topmødets førstedag, at Europa er nødt til at stå samlet om at holde sanktionerne mod Rusland på plads, uanset hvilke problemer de skaber for de 28 EU-lande.

Cameron sagde, at det er vigtigt, at der udgår "et stærkt budskab" fra topmødet til Moskva.

Britiske embedsmænd siger, at der i nogle unavngivne østeuropæiske lande er stigende bekymring over sanktionernes indvirkning på specielt deres landbrugssektorer.

G7 hed tidligere G8, men den russiske præsident, Vladimir Putin, er blevet ekskluderet fra selskabet efter russernes annektering af Krim-halvøen i Ukraine i marts 2014.

Også EU-præsident Donald Tusk har forud for G7-mødet et udtalt ønske om at signalere enhed mod Rusland i Ukraine-krisen.

- Min intention i dag er, at vi bekræfter G7-landenes sammenhold om sanktionspolitikken, sagde han ved topmødets begyndelse.

- I lyset af den nuværende situation vil jeg gerne slå meget klart fast, at hvis nogen vil starte en diskussion om at ændre sanktionerne, kan det kun være for at skærpe dem, tilføjede han.

Tyskland er på mødet vært for USA, Canada, Japan, Italien, Frankrig og Storbritannien.

Mest Læste

Annonce