Mindehøjtidelighed efter terroangrebet i Danmark i februar 2015. Foto: Thoma Sjørup

Gerningsmænd bag terror har ofte kriminel baggrund

Tre ud af fire, som har begået terror i Vesten de seneste fire år, har en kriminel fortid, viser undersøgelse.

Af de 25 personer, der har gennemført såkaldte terroraktioner i Vesten de seneste fire år, har 18 begået anden - ofte alvorlig - kriminalitet forinden.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, skriver Jyllands-Posten søndag.


Undersøgelsen omfatter de i alt 21 angreb, der er blevet begået i Europa, Nordamerika og Australien fra januar 2012 til august 2015.

Med i opgørelsen er derfor også skudangrebene i København i februar sidste år, hvor gerningsmanden, Omar el-Hussein, nåede at skyde og dræbe to civile, før han selv blev skudt og dræbt af politiet.

Omar el-Hussein havde flere domme bag sig, blandt andet en dom på to års fængsel for et knivoverfald. Samtidig havde han ifølge Københavns Politi tidligere været en del af bandemiljøet i hovedstaden.

De vestlige lande står over for et voksende problem med de såkaldte crossovers, som bevæger sig fra almindelige kriminelle miljøer til militante radikaliserede grupperinger. Det vurderer den svenske terrorforsker, Magnus Ranstorp.

- Man skal tage udviklingen med disse crossovers med største alvor. Når de krydser over i det radikaliserede miljø med erfaringer fra den kriminelle verden, er de vant til at håndtere våben og bruge vold, siger han til Jyllands-Posten.

- De vil derfor have lettere ved at slå ihjel, fortsætter han.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, oplyser i en skriftlig kommentar til avisen, at tjenesten i samarbejde med dansk politi har "fokus på at styrke indsatsen mod de såkaldte crossovers".

/ritzau/

Emneord: Terror, Terrorbekæmpelse, Terrorister, Kriminelle unge, Islamisme, DIIS, Radikalisering af indsatte, Radikalisering, Spotte radikalisering, Magnus Ranstorp, PET
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.04.17 Velfærd
  Ungdomskriminaliteten falder fortsat

  På ti år er antallet af mistanker og sigtelser mod 10 til 17-årige mere end halveret. Drenges kriminalitet er dog for første gang i de sidste ti år steget. Det viser en ny rapport som du kan hente her.

 • 18.11.15 Politik
  Her er den nye politiaftale

  Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgået en aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i perioden 2016-2019. Aftalen sikrer 1,9 mia. kr. ekstra til at løse de udfordringer, som dansk politi står over for i fremtiden.

 • 06.05.15 Politik
  Evaluering af myndighedernes indsats under terrorangrebet

  Rigspolitiet har afleveret myndighedernes evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København. Evalueringen viser, at myndighederne var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet. Evalueringen peger samtidig på ti læringspunkter, der vil få betydning for det fremtidige beredskab.

 • 10.03.15 Velfærd
  Forebyggelse af ensomhed, angst, depression og radikalisering: Der skal være en psykoterapeut på hver en skole

  Der er et stigende pres i uddannelsessystemet. Danske børn og unge har det psykisk dårligt. Skole- og ungdomsvejlederne melder om flere og flere elever, der er ramt af stress, ensomhed, angst og mobning. Der er ofte en ringe kontakt mellem forældre og børn i vores travle og opsplittede liv. Børn og unge savner stabilitet. De savner simpelthen nogen, der vi lytte til dem, så de ikke føler skam over at opleve problemer i deres liv.

 • 23.09.14 Velfærd
  Kan skolen forebygge radikalisering?

  Et nyt forskningsprojekt om demokrati, køn og udkant i Region Sjællands skoler går nu i gang med støtte fra Ligestillingsministeriet.