Mens resten af verden gør sig umage for at skrue op for lyset, er der en lille dansk ø, der har valgt at gå den stik modsatte vej.
På Anholt – midt i Kattegat, langt fra motorveje og storbyens lysforurening – har man brugt seks år på noget, de færreste tænker over: at genopdage mørket.
Og nu har arbejdet båret frugt. Anholt er netop blevet optaget i den eksklusive liga af Dark Sky Parker – en international anerkendelse, der er tildelt 210 steder, hvor nattemørket er bevaret så rent, at Mælkevejen står klart som penselstrøg hen over himlen.
Det skriver TV 2 Østjylland.
Men hvorfor al den ståhej over noget så simpelt som... fraværet af lys?
"Det helt store naturreservat er himmelen, og det har vi ikke betragtet som sådan i mange år. Det skal vi se." siger Anne Lykke Dixgaard, der står bag initiativet som formand for Dark Sky Anholt.
Anholt har ikke bare slukket gadelygter. Øboere, sommerhusejere og kommunen har sammen omlagt hele øens belysning, så alt lys nu skærmes, dæmpes og rettes mod jorden.
Selv det mindste skær fra en havelampe er blevet en sag for fællesskabet.
Øen Nyord nord for Møn, Mandø i Vadehavet og Bulbjerg i Thy er allerede på listen.
Dark Sky Parker tæller blandt andre internationale steder som Galloway Forest Park i Skotland, Cherry Springs State Park i Pennsylvania, USA, Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve i New Zealand og Pic du Midi i de franske Pyronæerer.