Google-bil skal afsløre luftforurening i København

Kvaliteten af luften bliver de kommende 15 måneder kortlagt i Københavns Kommune af en Google-bil.

En Google-bil turnerer fra tirsdag og frem til udgangen af 2019 rundt i Københavns Kommunes gader. Ikke for at tage billeder, men for at måle luftforureningen i byen.

Et nyt samarbejde mellem København og teknologigiganten skal nemlig kortlægge kvaliteten af luften i den danske hovedstad.

Det skal i første omgang give politikere og forskere viden om, hvordan man får bugt med den beskidte luft. 

Men også borgere vil få glæde af Google-bilens opdagelser, fortæller Googles danske direktør, Malou Aamund.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

- For den enkelte borger vil det være god information. Så kan man planlægge sin vej rundt i byen og undgå at tage de mest forurenede ruter, siger hun til Ritzau.

Ud over London er København den første by uden for USA, som får kortlagt sin luftkvalitet af Google.

Tiltaget vil gøre det nemmere at forbedre luftkvaliteten. Det forklarer Ninna Hedeager Olsen (EL), der er Københavns teknik- og miljøborgmester, i en pressemeddelelse.

- Ved at samarbejde med et af verdens stærkeste tech-firmaer, Google, skubber vi som kommune på for at udvikle nye metoder til at måle byens luftkvalitet. 

- Dette vil bringe København forrest i kampen om at sikre den bedst mulige luftkvalitet og give borgere information, så de eksempelvis kan vælge at cykle ad de mindst forurenede cykelruter, siger Ninna Hedeager Olsen.

Google valgte København, fordi ambitionerne matcher med byens grønne profil, forklarer Malou Aamund.

- Vi har kigget på, hvilke byer der generelt er progressive inden for det grønne område. Her skiller København sig klart ud - både i form af sin innovation og sin tilgang til at lave nye partnerskaber, siger direktøren.

Forskning har vist, at luftforurening hvert år er skyld i omkring 550 københavneres død.

Planen er, at danske forskere sammen med politikerne skal bruge Googles data til at få mere indsigt i, hvor og hvordan der kan sættes ind.

Hidtil er forureningen blot blevet målt på tre stationære punkter i København.

/ritzau/

Emneord: Google, Luftforurening, Københavns Kommune, Offentligt privat samarbejde, OPS, Bæredygtig omstilling, 091018
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6974

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 14.12.18 Politik
  Borgmester lancerer integrationspolitik: Det er københavnernes politik

  Med Københavns nye integrationspolitik vil kommunen fremover investere i integration, sætte målrettet ind med det der virker og have mere langsigtede indsatser. Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at integrationspolitikken skal tilbage til kernen.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.

 • 27.11.18 Sundhed
  To private firmaer skal vaske for sygehusene i Region Syddanmark

  De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service skal fremover stå for vask af uniformer, patienttøj, linned og dyner på alle Region Syddanmarks sygehuse.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.

 • 30.10.18 Politik
  Efter flere forsøg: Nyt råd skal fremme OPS

  Et nyt råd skal komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud og fremme konkurrencen om de offentlige opgaver. Derfor nedsætter erhvervsminister Rasmus Jarlov i dag Forum for Udbud. Se medlemmerne og kommissorie her.