Greenpeace: Ny klimarapport fra FN advarer os

Der advares om oversvømmelser i "væsentlig" grad i ny delrapport, der sammenfattes i København til efteråret.

Førende forskere og embedsmænd har i de seneste dage været samlet i Yokohama i Japan, hvor de søndag færdiggjorde en ny, stor rapport om klimaændringerne, der advarer om dystre fremtidsudsigter.

Det er FN's Klimapanel (IPCC), som står bag rapporten, der offentliggøres natten til mandag, når de 500 forskere bag den har sat det sidste punktum.

Ifølge nyhedsbureauet AFP, der har set rapporten på forhånd, advarer forskerne om, at udledning af drivhusgasser i "væsentlig" grad vil forhøje sandsynligheden for oversvømninger, mens tørke andre steder på kloden vil lægge vandforsyninger tørre.

- Forskerne advarer os, men de beder os ikke om at give op. Løsningerne er her allerede. Der er en bedre fremtid end den nuværende, og det er vores, hvis vi blot griber ud efter den, siger Kaisa Kosonen, der er rådgiver ved Greenpeace International.

Rapporten er den anden delrapport ud af tre, som kulminerer i en sammenfattende rapport, der præsenteres i København sidst i oktober. Rapporterne sætter fokus på klimaændringernes årsager, konsekvenser og mulige løsninger.

Rapporten udkommer et halvt år efter, at den første delrapport slog fast, at forskere er mere end sikre på, at menneskeheden står bag den globale opvarmning.

Her berettede rapporten, at det er "så godt som sikkert", at der fremover vil komme flere varme temperaturekstremer over de fleste landområder.

En af klimapanelets vigtigste pointer er, at det seneste årti var det varmeste i nyere tid - og at de seneste tre årtier hver især har været varmere end det foregående.

- Rapporten omhandler de økonomiske omkostninger ved klimaforandringerne. Men de sande omkostninger kan ikke opgøres i penge.

- Et mistet økosystem, der opretholder vores liv på jorden, er de sande omkostninger ved ikke at handle, siger Sandeep Chamling Rai, der er rådgiver ved Verdensnaturfonden (WWF).

/ritzau/

 

Emneord: FN's Klimapanel, IPCC, Rapport, Greenpeace, Klima
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 16.02.15 Politik
  Ambitiøs klimaindsats frem mod 2020

  Med aftalen om fordelingen af en pulje på kr. 151,9 mio. kr. til klimatiltag har regeringen, SF og Enhedslisten sikret, at Danmark gør en ekstra indsats for at leve op til de nationale klimamål. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for Finansloven for 2015. Med den samlede klimapakke fra finansloven barberer Danmark således op mod 500.000 ton af sin drivhusgasudledning i 2020.