Grønne: Virksomhederne styrer EU-Kommissionen

Dansk Industris moderorganisation har presset EU-kommission for at få skrottet forslag om affald og ren luft.

Den ny EU-kommission under ledelse af Jean-Claude Juncker er kommet i gevaldig modvind med sin overvejelse om at skrotte to miljøforslag om renere luft og mere genbrug af affald. 

Juncker og hans håndgangne mænd og kvinder i kommissionen vil ellers efter eget udsagn arbejde for de ting, der optager og betyder noget for EU's borgere. 

Pieter de Pous fra EEB, en europæisk paraplyorganisation for miljøorganisationer, understreger, at hvis kommissionen i næste uge vedtager at skrotte forslagene, så sender den "et ekstremt negativt budskab til Europas borgere".

- Grundlæggende er kommissionen ikke længere optaget af at forbedre deres sundhed og livskvalitet, og den vil heller ikke forsøge at beskytte miljøet. I stedet lader den sig lede af kortsigtede erhvervsinteresser, siger Pieter de Pous til EU-mediet EurActiv.

Dansk Industris europæiske lobbyorganisation, Business Europe, har presset på over for Juncker-kommissionen for at få smidt de to forslag om luftkvalitet og "cirkulær økonomi" (mere affaldsgenbrug) i papirkurven, skriver EurActiv.


 Business Europe ville have affaldspakken trukket tilbage og genfremsat som et forslag om økonomisk lovgivning. Lovforslaget om at mindre luftforurening skulle ifølge Business Europe helt opgives. 

11 EU-lande skrev 1. december et brev til EU-kommissionsformand Juncker og opfordrede ham til at opretholde de to miljøforslag. Det var Belgien, Tyskland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Cypern, Luxembourg, Portugal, Slovenien og Portugal. 

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har skrevet til miljøkommissær Karmenu Vella med samme ønske.

Ifølge Green 10, som samler 10 førende miljø-ngo'er i Europa, mister EU-kommissionen muligheden for at forhindre 58.000 årlige dødsfald på grund af luftforurening, hvis den skrotter luftpakken.

De to miljøforslag optræder på en lækket "dødsliste" med 80 lovforslag, som kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, i næste uge vil foreslå at trække tilbage, hvis den samlede kommission godkender det. Også EU-Parlamentet og regeringerne vil blive hørt.

Begrundelsen er, at forslagene er overflødige, overhalet af udviklingen eller ikke synes at kunne samle enighed.

Emneord: Virksomheder, EU-Kommissær, EU-Kommissionen, Lobbyisme
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også