Jobcenter Randers møder hård kritik for sit sociale ansvar

Hård kritik af Randers Kommune i sag om syg

Politikerne lovpriser virksomheder, der tager socialt ansvar. Men virkeligheden en helt anden for de virksomheder, der prøver. Det skriver Avisen.dk.

Det har tandlæge Poul Martin Grønnegaard oplevet. Tandlægen vil gerne hjælpe sin klinikassistent, Gitte Larsen, som blev ramt af vold i hans klinik og mistede sin arbejdsevne. Hun tåler for eksempel ikke lys og larm og kan ikke arbejde fuld tid.

Tandlægen har fået indrettet et særligt enekontor til hende, og lader hende gå ned i tid. Men kommunen stoppede sygedapgenerefusionen og indtil videre har den gode vilje kostet ham 120.000 kroner.


Nu kræver Randers kommune, at Gitte Larsen skal jobprøves i tre måneder på et sygehus, mens hendes tidligere chef, som gerne vil have hende tilbage betaler lønnen. Sagen har kørt i to et halvt år og både den voldsramte klinikassistent og hendes chef er ved at køre trætte.

"Det er håbløst. Vi bliver fuldstændig tromlet af det store system, og kommunen tager intet hensyn til, at jeg bare har en lille virksomhed," siger Poul Martin Grønnegaard til Avisen.dk.

Sagen får særdeles hård kritik fra fagforening og arbejdsgiverorganisation

"Kommunen har moralsk en skærpet forpligtelse til at reagere, når der faktisk står en arbejdsgiver, der gerne vil ansætte hende," siger Steffen Friis, socialrådgiver hos HK Østjylland.

I Randers kommune var der sidste år 639 fleksjobbere, som i kortere eller længere tid var arbejdsløse, og kommunen ansatte selv 100 langtidsledige fleksjobbere for at spare penge.

Så udover, at Gitte Larsen selv gerne vil blive i sit gamle job, vil det også blive svært for hende at finde et andet fleksjob.

Sager, der går nemt i gennem i jobcentre i andre kommuner, går i hårknude og trækker ud i Randers, oplever Steffen Friis.

Han kritiserer blandt andet Jobcenter Randers at afviser, at Gitte Larsen kan komme i arbejdsprøvning hos tandlægen.

Efter Avisen.dk første gang talte med Jobcenter Randers, har Jobcenteret tilbudt tandlægen og klinikassistenten et møde.

Afdelingschef for Jobcenter Randers Per Damgaard Petersen står fast på, at jobcenteret har pligt til at afprøve det, hvis jobcenteret mener, at borgeren vil have en større arbejdsevne på for eksempel et helt andet arbejdsområde.

Så må arbejdsgiveren fyre medarbejderen eller medarbejderen må leve af den løn, vedkommende kan tjene uden fleks-jobtilskud.

"Vi kan ikke bede folk om at sige deres job op. Vi kan heller ikke bede arbejdsgiveren om at sige: Du får fri til at lave det her. Men vi kan være nødt til at sige, at hvis vi skal arbejde videre med sagen, så er det det, der skal ske. Så er det op til arbejdsgiveren, om de vil være med til det," siger han til Avisen.dk.

I Tandlægeforeningen, der har prøvet at hjælpe tandlæge Poul Martin Grønnegaard, advarer man om, at det ender med at flere syge vil blive fyret, fordi kommunerne stopper sygedagpengene, som det også skete i Gitte Larsens sag. Det betyder, at arbejdsgiveren ikke får nogen refusion af sygedagpenge fra kommunen, og dermed selv skal dække hele udgiften til løn til den sygemeldte medarbejder.

"Så er de måske tvunget til at opsige medarbejderen. Det er ikke megen tak for at have prøvet at hjælpe en skattet medarbejder, der måske har været hos dem mange år. Tandlægen skal så betale den fulde løn uden tilskud i en ofte meget lang opsigelsesperiode," siger Tina Raben Skaarup, forhandlingschef for Tandlægeforeningen til Avisen.dk.

Emneord: Sygedagpenge, Jobprøvning, Socialt ansvar, Randers Kommune, Jobcenter, Fleksjob
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.02.14 Rene
  ..

  Og en anden ting er at man skal tage klient seriøst når han har problemer af psykisk eller fysisk karakter det som om der skal 10 diagnoser til og det bliver hverken nemmere for klient at begå sig i samfundet med 10 diagnoser og det bliver heller ikke nemmere for kommunen i længden,

 • 15.02.14 Rene
  I klemme

  Det er skruet helt tåbelig sammen jeg er selv udannet mekaniker og havde arbejde men da jeg flyttede hjemmefra blev fultidsjob og passe lejligheden for meget med mine diagnoser som jeg har haft siden jeg var 8 år gammel Ocd Angst Adhd og autistiske træk. Jeg begyndte så i behandling hos psykiater for at undgå at blive så syg jeg mistede mit job jeg søgte i den forbindelse også bostøtte ved kommunen men fik afslag fordi jeg var for velfungerende fordi jeg havde fuldtidsjob jeg blev så ikke ved med at være velfungerende og blev langtidssygemeldt fra mit job mit psykiater skrev til kommunen at min arbejdsevne var varigt nedsat og min gamle arbejdesplads ringede og var interesseret i at få mig tilbage men kommunen var ikke interesseret i at samarbejde det blev så en kamp med kommunen på 6 år hvor jeg blev klientgjort og blev yderligere syg jeg fik så førtidspension i 2011 fordi jeg til sidst var blevet så syg grundet usikkerhed klientgørelse usikkerhed oven i mine psykiske problemer i forvejen. Min pointe er bare at jeg synes systemet er alt for u fleksibelt der burde være en midlertidige ydelse med revurdering efter 2 år hvis den ansatte mister sin arbejdsevne hvor man kan bevare tilknytning til arbejdespladsen på lavt time tal uden at skal igennem en langt og opslidende forløb som gør klienten mere syg end han er i forvejen. For vi kan vel alle blive enige om at alle andre tiltag er billigere end livslang pension så det ikke et spørgsmål om prisen. ( Den offentlige i velkommen til at skrive til mig for mere info hvis i kunne være interesseret i min historie jeg har selvfølige dokumentation)

 • 12.02.14 Hanne Nielsen
  Debat

  Jeg er da fuldstændig enig i Randers Kommune's vurdering både ud fra et moralsk ( HK's udtalelse) og et lovgivningsmæssigt synspunkt. En borger skal da ikke bevilges et fleksjob med mangeårig offentlig tilskud/forsørgelse, hvis hendes skånehensyn i højere grad passer til et andet arbejde, og hun dermed kan klare at arbejde flere timer !
  Desuden vil en arbejdsprøvning hos en arbejdsgiver, der ønsker et fleksjob til sin medarbejder jo ikke være uvildig ?
  Borgeren har jo et valg i forhold til at medvirke og kan jo vælge at blive hos tandlægen og forsørge sig selv med nedsat arbejdstid.

 • 12.02.14 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Skriv til os

  Kære Lena, Søren og andre læsere med lignende historier. I må meget gerne skrive direkte til os på [email protected] så vi kan høre lidt mere om jeres historier.
  MVH
  Nick A.
  Redaktør

 • 12.02.14 Søren Nielsen
  Nøjagtigt det samme.

  Min arbejdsgiver prøvede også alt af for min skyld, og prøvede på alle måder at få en løsning med Vejle kommune, hvorved jeg kunne blive på arbejdspladsen efter en ulykke i 2009. Vejle kommune ville overhovedet ikke samarbejde og jeg endte med en fyring efter 3 år i 2012. Nu er jeg på kontanthjælp og ruineret. I dec. 2013 mistede jeg min ejerlejlighed på tvang, pga. at kommunen havde stoppet mine udbetalinger i 8 måneder(ventetid i ankenævnet) UGEN EFTER at lejligheden var på tvang, fik jeg medhold i ankenævnet om at udbetalingsstoppet var ulovligt men der vár skaden jo sket og kommunen fik sparet deres penge i de 8 måneder jeg var uden indtægt. Det er så samfundsøkonomisk omkosteligt, det som kommunerne laver. De menneskelige omkostninger er ikke mindre for borgeren. At man som sagsbehandler/forvalter kan leve med sig selv, er mig en evig gåde. 3 uddannelser, fast arbejde og en arbejdsplads der ville gøre ALT for at jeg kunne blive på nedsat tid var udgangspunktet. Nu er der gået 5 år og jeg er adresseløs, dybt forgældet og meget mere syg end tidligere.

 • 12.02.14 Lena Bagger
  I samme situation i Aalborg

  Jeg er fanget af præcis det samme - dog har min sag løbet i lidt over 3 år.
  Min arbejdsgiver er meget tæt på at opgive trods lovning på fleksjob.

  Men kommunen vil også ha' mig afprøve i et andet erhverv, selvom speciallægerene har sagt, at det ikke kan forbedre min arbejdsevne.

  Er det sådan politikerne og samfundet ønsker, at reglerne for syge skal være..??

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også