"Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker," siger prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis. Foto: Aconcagua

Hadet til tyskerne er glemt

Syv ud af ti er positive over for den tyske befolkning. Murens fald og VM i fodbold har banet vejen.

Minderne om Anden Verdenskrig blegner.

75 år efter at Tyskland den 9. april 1940 besatte Danmark, har langt de fleste danskere, både unge og ældre, et positivt syn på den tyske befolkning. 

En måling, foretaget af Voxmeter for Ritzau, viser, at syv ud af ti har en overvejende positiv opfattelse af den tyske befolkning. Kun under tre procent er overvejende negative.

Til sammenligning viste en måling i 1967, at otte procent havde et "uvenligt" syn på det tyske folk, mens det ikke overraskende drejede sig om 32 procent i 1947, to år efter krigens afslutning.


Historiker på Københavns Universitet Karl Christian Lammers siger til Ritzau, at det tyskerhad, der især de første år efter besættelsen var udbredt, i dag kan betragtes som fortid.

- Selvfølgelig findes det stadig hos enkelte, og havde målingen specifikt spurgt til sønderjydernes holdning, så havde tallene formentlig set lidt anderledes ud. 

- Men generelt opfattes Tyskland i dag som et civilt samfund langt fra det militaristiske og arrogante, som besatte Danmark, siger Karl Christian Lammers, der er lektor i tysk og europæisk samtidshistorie.

For prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis bekræfter målingen det, hun kalder "et fundamentalt skifte fra tysklandsfobi til tysklandseufori."

- Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker, siger Lykke Friis.

Både hun og Karl Erik Lammers vurderer, at det især er murens fald og den vellykkede genforening mellem Øst- og Vesttyskland, der for alvor har ændret opfattelsen af naboen mod syd.

Men fodbold spiller også en rolle. Både Danmarks 2-0 sejr over Tyskland ved EM i 1992, og ikke mindst det indtryk tyskerne gav af sig selv, da de var værter ved VM i 2006.

- VM viste, at tyskerne godt kan være afslappede. Det var ikke et stift folkefærd, men en befolkning, der turde vise glæde over deres flag og nationalmelodi, siger Karl Christian Lammers.

Medvirkende til den positive opfattelse kan desuden være den usikkerhed, som præger Europa. Med økonomisk krise i Grækenland og uro i Ukraine er kansler Angela Merkel blevet en garant for stabilitet, vurderer Lykke Friis.

Emneord: Tyskland, Tyskerhad, Tysklanseufori
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.