"Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker," siger prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis. Foto: Aconcagua

Hadet til tyskerne er glemt

Syv ud af ti er positive over for den tyske befolkning. Murens fald og VM i fodbold har banet vejen.

Minderne om Anden Verdenskrig blegner.

75 år efter at Tyskland den 9. april 1940 besatte Danmark, har langt de fleste danskere, både unge og ældre, et positivt syn på den tyske befolkning. 

En måling, foretaget af Voxmeter for Ritzau, viser, at syv ud af ti har en overvejende positiv opfattelse af den tyske befolkning. Kun under tre procent er overvejende negative.

Til sammenligning viste en måling i 1967, at otte procent havde et "uvenligt" syn på det tyske folk, mens det ikke overraskende drejede sig om 32 procent i 1947, to år efter krigens afslutning.


Historiker på Københavns Universitet Karl Christian Lammers siger til Ritzau, at det tyskerhad, der især de første år efter besættelsen var udbredt, i dag kan betragtes som fortid.

- Selvfølgelig findes det stadig hos enkelte, og havde målingen specifikt spurgt til sønderjydernes holdning, så havde tallene formentlig set lidt anderledes ud. 

- Men generelt opfattes Tyskland i dag som et civilt samfund langt fra det militaristiske og arrogante, som besatte Danmark, siger Karl Christian Lammers, der er lektor i tysk og europæisk samtidshistorie.

For prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis bekræfter målingen det, hun kalder "et fundamentalt skifte fra tysklandsfobi til tysklandseufori."

- Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker, siger Lykke Friis.

Både hun og Karl Erik Lammers vurderer, at det især er murens fald og den vellykkede genforening mellem Øst- og Vesttyskland, der for alvor har ændret opfattelsen af naboen mod syd.

Men fodbold spiller også en rolle. Både Danmarks 2-0 sejr over Tyskland ved EM i 1992, og ikke mindst det indtryk tyskerne gav af sig selv, da de var værter ved VM i 2006.

- VM viste, at tyskerne godt kan være afslappede. Det var ikke et stift folkefærd, men en befolkning, der turde vise glæde over deres flag og nationalmelodi, siger Karl Christian Lammers.

Medvirkende til den positive opfattelse kan desuden være den usikkerhed, som præger Europa. Med økonomisk krise i Grækenland og uro i Ukraine er kansler Angela Merkel blevet en garant for stabilitet, vurderer Lykke Friis.

Emneord: Tyskland, Tyskerhad, Tysklanseufori
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.