Hækkerup: Russisk boykot lammer landmændene

Rusland koster landmænd, så samfundet må hjælpe, mener direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer.

Samfundet skal hjælpe landmændene, som er slået ud af krisen, hvor Rusland udelukker danske og vestlige fødevarer. Krisen kommer efter finanskrisen, mens landbruget var ved at rejse sig og begyndte at tjene penge.

Det siger administrerende direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer. Interesseorganisationen lancerer en plan med 10 punkter, som skal hjælpe landbruget gennem krisen, men ikke koster staten penge, påpeger hun.

- Krisen har lammet os. Vi har brug for hjælp til at hjælpe os selv. Pakkens 10 punkter vil hjælpe os med at undgå at miste 4500 job, som står på spil. Pakken lægger totalt stop for nye byrder, hvor vi kæmper for at trække vejret, siger Karen Hækkerup.


Landbruget vil undgå at udlede 24 procent mindre ammoniak, når Danmark ligger i bund internationalt. Landmænd vil slippe for "ny og bureaukratisk lovgivning" for mælk og oksekød, vil have flere svin pr. hektar, og vil kunne gødske mere, forklarer hun.

Danmark mister i år fire milliarder kroner på landbrugseksporten. Tabet fordobles, hvis de lave priser fortsætter. Det koster 4500 job i fødevaresektoren, fordi flere landmænd drejer nøglen om, når kød- og mælkepriserne falder, påpeger Karen Hækkerup.

- Næste år lægger hver landmand 100.000 kroner for at gå på arbejde. En svinebonde står i 2015 til at få en negativ indtjening på 800.000 kroner. Det koster penge at have forretningen, siger Karen Hækkerup.

- Så går der ikke lang tid, før landmanden må afvikle bedriften for overhovedet at kunne betale af på sin gæld.

Selv om Landbrug & Fødevarer gerne ser EU lægge mere svinekød på lager, så rækker det ikke, mener hun.

- Selv om vi er taknemmelige, så er det ikke nok. Krisen rammer ikke kun landbruget men også job i eksporten og klyngen af medfølgende industri, siger Karen Hækkerup.

Emneord: Landmænd, Landbrug, Landbrugsstøtte, Landbrugs- og fødevarererhverv, Rusland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.06.16 Bæredygtighed
  Støttes med 310 mio. kroner i år: Stor økologisk omlægning på vej

  Flere end 1.000 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide den økologiske produktion. Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative klar med op til 310 mio. kroner, så alle landmænd, der opfylder betingelserne, kan få støtte.

 • 13.01.16 Bæredygtighed
  83 mio. kroner til kriseramte husdyrproducenter

  Dansk andel af krisepulje fra EU til landbrugssektoren går hovedsageligt til mælkeproducenter, men øvrige husdyrproducenter får også del i puljen.

 • 23.11.15
  Stort vækstpotentiale i yderområder

  Regeringens vækstudspil kan hjælpe med at skubbe væksten i gang uden for de større byer, siger Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup

 • 23.11.15
  Løft til landbruget skaber vækst i hele Danmark

  Når landbruget får lov til at vokse, kommer det især landdistrikterne til gode. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen løfter i forbindelse med præsentationen af Vækst og udvikling i hele Danmark lidt af sløret for indholdet i den kommende fødevare- og landbrugspakke.

 • 09.10.15 Bæredygtighed
  Boom i det økologiske areal

  124 nye økologiske landmænd har netop søgt tilskud til deres marker. Dermed vokser det økologiske areal med godt 22.000 hektar efter flere års stagnation.