Handicappede frygter at blive isoleret på botilbud

Handicappede i beskyttet beskæftigelse kan se frem til en dårligere hverdag, frygter handicapforening. Socialminister fastholder behov for reform af Serviceloven.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er klar med et udspil, som vil lave om på de rettigheder, handicappede har til ydelser fra kommunen.

Ministeren vil erstatte flere af rettighederne med en større frihed til kommunerne, som skal vurdere, hvilke ydelser der er behov for.

Danske Handicaporganisationer frygter, at den manøvre kan betyde en større isolation og dårligere hverdag for nogle handicappede.


- Vi er bekymrede for personer, som bor i botilbud og i dag får beskyttet beskæftigelse – det vil sige, at de er på et beskyttet værksted, hvor de arbejder. Det koster nogle penge, siger formand Thorkild Olesen.

- Hvis kommunen skal spare, vil kommunerne med de nye regler kunne beslutte, at det vil være bedre, hvis personen bliver derhjemme i botilbuddet og passer et drivhus. Så skal kommunen ikke længere betale for et beskyttet værksted, siger han.

Dermed vil en stor del af indholdet i hverdagen for personer med handicap formindskes drastisk, mener Thorkild Olesen.

- Det betyder, at de her mennesker aldrig kommer ud. De bliver isoleret på deres botilbud. På den måde har man sparet nogle penge og sørget for, at nogle mennesker ikke får en normal dagligdag.

Både Karen Ellemann og Kommunernes Landsforening afviser, at der er tale om en spareøvelse på handicapområdet. Det køber Thorkild Olesen dog ikke.

- Vi tror, at kommunerne vil bruge det her til at spare på handicapområdet, så de kan bruge pengene på noget andet, siger han.

- Vi kan jo også godt læse tal. Ifølge regeringens helhedsplan er der lagt op til en stigning i de offentlige udgifter på 0,5 procent årligt indtil 2025. Men når alene stigningen i ældre kommer til at betyde øgede udgifter for 0,6 procent om året, kan vi godt se, at nogle skal spare.

Danske Handicaporganisationer er en fællesorganisation for forskellige handicaporganisationer.

Ellemann insisterer på enklere servicelov
Serviceloven er blevet så kompliceret, at det sænker kvaliteten af sagsbehandlingen, mener Karen Ellemann (V).
Den nuværende servicelov er blevet for kompliceret. Det går ud over den hjælp, som de udsatte borgere skal have. Sådan lyder det fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).
 
Hun er derfor på vej med en ændring af serviceloven. I Jyllands-Posten kritiserer to eksperter og Danske Handicaporganisationer ministerens forslag, som avisen har fået kendskab til gennem et ikkeoffentliggjort notat.
 
Ifølge kritikken vil ministerens forslag betyde en større frihed til kommunerne, når de skal hjælpe handicappede. Den frihed svækker de handicappedes retsstilling, lyder kritikken.
 
- Vi er kommet ind i en kafkask labyrint, hvor man arbejder rettighed for rettighed – paragraf for paragraf. Vi politikere må sørge for at få loven tilbage på sporet, så kommunerne tager udgangspunkt i, hvad de her mennesker har behov for, siger Karen Ellemann.
 
- Jeg har ikke udsendt et forslag til et sparekatalog. Vi vil sikre, at udgangspunktet er, at der laves en grundig udredning. At der laves en handlingsplan. Og at sagsbehandlerne arbejder helhedsorienteret.
 
Over for Jylland-Posten forklarer adjunkt Eva Naur Jensen fra Aarhus Universitet, at forslaget vil give kommunerne frihed til at give "dårligere ydelser".
 
Professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher kalder udspillet for en "rettighedsmassakre".
 
Karen Ellemann afviser, at udspillet vil forringe handicappede eller andres forhold.
 
- Det her udspil vil ikke fjerne nogle af de ydelser, der er i serviceloven. Man kan som i dag klage over de afgørelser, man får, siger hun.
 
Social- og indenrigsministeren mener, at forslaget vil være en "kæmpe forbedring" af forholdene for de udsatte voksne, der i dag ikke får udredninger eller handlingsplaner.
 
/ritzau/
 

/ritzau/

Emneord: Serviceloven, Karen Ellemann, Social- og Indenrigsministeriet, Støtte til handicappede, Handicappede unge, Handicaphjælp, Voksenhandicap, Thorkild Olesen, Danske Handicaporganisationer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.09.16 Tove Søgaard
  Bekymring for Isolation

  Vi politikere må sørge for at få loven tilbage på sporet, så kommunerne tager udgangspunkt i, hvad de her mennesker har behov for, siger Karen Ellemann.
  Alene dette ordvalg er bekymrende " de her mennesker" - vi taler om mennesker med lige værd, men med behov for en meningsfuld og betydningsfuld hverdag. Jeg har i møde med "de her mennesker" opdaget at de tilfører livet en umiddelbarhed og værdi, som er ved at gå tabt mennesker imellem. Hvis vi ikke længere stiller værksteder og lignende beskæftigelse til rådighed mistes værdi og samspil med omverdenen, Isolation og chancen for at gøre godt for andre i en meningsfuld beskæftigelse, skaber ikke trivsel i hverdagen. Ja, bekymringen er stor hvis dette forslag efterlader en risiko for en devaluering af beskæftigelses-tilbud.

  - Det her udspil vil ikke fjerne nogle af de ydelser, der er i serviceloven. Man kan som i dag klage over de afgørelser, man får, siger hun.
  Vi skal skærpe vores opmærksomhed på om dette efterkommes.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.06.17 Velfærd
  Så er Serviceloven moderniseret

  Folketinget har vedtaget ændringer i serviceloven og børne- og socialminister Mai Mercado er godt tilfreds med resultatet.

 • 23.02.17 Velfærd
  Aarhus laver ny organisering af handicap-området

  Indsatsen for voksne med handicap skal organiseres på en ny måde i Aarhus Kommune. Rådmand Thomas Medom har besluttet at oprette fire borgercentre, der skal fungere som lokale kraftcentre for handicapindsatsen i henholdsvis Aarhus Syd, Vest, Nord og Midt. Beslutningen træffes på baggrund af 68 høringssvar fra borgere, pårørende og organisationer.

 • 07.11.16 Velfærd
  Her er satspuljeaftalen for 2017

  Regeringen er sammen med satspuljepartierne blevet enige om fordelingen af 943,3 mio. kr. i perioden 2017-2020.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.