Her var der borgmesterkup efter kommunalvalget

Fire kommuner oplevede drama og aftalebrud efter kommunalvalget. Her kan du se hvilke.

Kommunalvalget i år forløb sig fredeligt sammenlignet med valget i 2009. Borgmesterposterne faldt hurtigt på plads i de fleste af landets kommuner.

Det betyder dog ikke, at kommunalvalget var uden rævekager og politiske dolke. Her kan du få overblik over, hvor de kommunale dramaer udspillede sig.

 

* Nyborg

Erik Christensen (S) måtte vinke farvel til borgmesterposten. Selvom alt tydede på, at socialdemokraten kunne fortsætte på posten, tippede flertallet til blå blok i sidste ende. 

Jan Reimer Christiansen forlod Socialdemokratiet til fordel for Venstre, og pludselig stod man med et blåt flertal i Nyborg Kommune.

Derfor var det venstremanden Kenneth Muhs, der i sidste ende kunne tage borgmesterkæden om halsen.

 

* Allerød

Først efter to uger kunne Allerød udpege sin nye borgmester, nemlig den konservative Jørgen Johansen. Og forhandlingerne forløb ikke uden drama.

De blå partier havde på forhånd aftalt, at borgmesterposten skulle gå til det største parti. Den siddende borgmester Erik Lund (K) skulle efter et veloverstået kommunalvalg derfor have fortsat på posten. 

Muligheden blev dog ødelagt af Venstres John Køhler, der valgte at bryde aftalen på valgnatten, fordi han havde udsigt til borgmesterposten med støtte fra Dansk Folkeparti og de røde partier.

Dansk Folkeparti fik dog senere hen kolde fødder, og ville ikke løbe fra aftalen med de borgerlige partier om, at det største parti løb med borgmesterposten.

Konservative udpegede Jørgen Johansen som ny borgmesterkandidat i stedet for Erik Lund for at komme videre i forhandlingerne.

Det var længe usikkerhed om, hvem der skulle ende som Allerøds borgmester. Hverken Venstres John Køhler eller den konservative Jørgen Johansen sad med et flertal.

Enhedslisten sad med den afgørende stemme, men ville ikke støtte nogen af de borgerlige kandidater.

Under afstemningen opnåede Jørgen Johansen et spinkelt flertal, med en afgørende stemme fra den Socialdemokratiske Lea Herdal, der stemte imod sit parti.

Dermed blev den konservative Jørgen Johansen udpeget til Allerøds nye borgmester foran Venstres John Køhler.

 

* Dragør

Den socialdemokratiske Allan Holst har siddet på borgmesterposten siden 2006. Og meget tydede på, at han skulle blive siddende, da han på forhånd havde indgået en aftale med Dansk Folkeparti og De Konservative.

Men da en ny konstitueringsaftale blev dannet, så billedet anderledes ud.

Den konservative Asger Larsen sprang fra den oprindelige aftale og allierede sig med Liste T, Venstre og Amagerlisten.

Dermed så det ud til, at det var borgmesterkandidaten Peter Læssøe fra Liste T, der kunne rykke ind i borgmesterkontoret i Dragør.

Men sådan skulle det ikke blive.

Venstre fik mulighed for at få borgmesterposten, efter at Konservative, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti fremsendte et nyt tilbud om en konstitueringsaftale.

Herefter tegnede der sig et flertal bag Venstres Eik Dahl Bidstrup, der til sidst kunne overtage borgmesterposten.

 

* Lolland

På Lolland blev den konservative borgmesterkandidat Marie Louise Friderichsen (K) kuppet af Socialdemokraterne.

Det var den tidligere fødevareminister og folketingsmedlem, Henrik Høegh (V), der stod bag kuppet. Henrik Høegh, Venstres spidskandidat, tilbød, at borgmesterposten kunne gå til Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne sprang derfor fra den konstitueringsaftale, som de havde indgået med Konservative på valgnatten. 

En ny aftale blev dannet mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Marie Louise Friederichsen blev derfor ikke Lollands nye borgmester som forventet. I stedet gik borgmesterposten til socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

/ritzau/

Emneord: KV13, Valg, Kommunalvalg, Konstituering, Borgmester, Nyborg Kommune, Lolland Kommune, Dragør Kommune, Allerød Kommune
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Kommunalt
  Byudvikling i Nakskov skal inspirere hele landet

  Hvordan skal fremtidens købstad se ud? Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden har til sammen afsat 150 millioner kroner til initiativet Nakskov 2030. Et ambitiøst udviklingsprojekt der vil sende den gamle købstad og levende industriby godt ind i fremtiden.

 • 16.07.18 Infrastruktur
  Nye vandboringer leverer vand til Femern-byggeriet

  Lolland Kommune har givet tilladelse til indvinding af vand fra tre nye vandboringer, der skal levere størstedelen af det nødvendige vand til Femern-byggeriet.

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 19.02.18 Infrastruktur
  Femern bliver en Game-Changer for Lolland

  Det er en udbredt opfattelse på Lolland og på Rådhuset i Maribo, at Femern bliver en game-changer, men det kræver hårdt arbejde, da gevinsterne ikke kommer af sig selv. Lolland kommunes projektleder på Femern, Lars Kroer udtaler sig således: "Kommunen skal have mest muligt ud af projektet for Lolland."

 • 20.09.17 Infrastruktur
  Boliganalyse: ’Den rådne banan’ er slet ikke så rådden

  Vi har i mange år talt om ’Den rådne banan’, men er det virkelig så råddent i yderkanten af Danmark? Boligsiden.dk har set nærmere på, hvordan prisudviklingen og salgstallene på boligmarkedet har udviklet sig side om side med gennemsnitsdanmark.