Historisk få ofre for kriminalitet for Danmark

Velfærd

21/12/2015 14:26

Nick Allentoft

I 2014 blev 14 procent mellem 16-75 år udsat for tyveri, vold eller hærværk. Det er det laveste siden 1987. (Hent rapporten her)
Risikoen for at blive udsat for kriminalitet i Danmark er historisk lav, viser den seneste offerundersøgelse udarbejdet af Justitsministeriets Forskningskontor i samarbejde med Københavns Universitet. Rapporten konkluderer blandt andet, at i 2014 blev hver syvende dansker udsat for kriminalitet, og det er det hidtil laveste målte siden 1987.

Sidste år blev 14 procent danskere mellem 16-75 år udsat for tyveri, vold eller hærværk. Det er et fald på mere end 40 procent siden 1987, lyder det i rapporten. Rapportens tal vækker ikke overraskende glæde hos justitsminister Søren Pind (V), der understreger, at det skal være "trygt at være dansker". 

Læs også: Politiet kan spare trecifret millionbeløb   Der er dog ikke udelukkende gode nyheder i rapporten. Ifølge rapporten blev 22 kvinder i 2014 udsat for tvangssamleje mod 19 i 2013.   - Vi er i regeringen fast besluttede på fortsat at have en klar og kontant kurs imod kriminalitet, siger Søren Pind i en pressemeddelelse og tilføjer:   - Det er også årsagen til, at jeg eksempelvis på voldtægtsområdet har taget initiativ til at skærpe straffen, og at jeg har iværksat en undersøgelse, der blandt andet skal se på, om sager om voldtægt behandles ordentligt.   Offerundersøgelsen fortæller desuden, at danskernes frygt for at blive udsat for kriminalitet også er dalende.    64 bekymrer sig "sjældent eller aldrig" om risikoen for at personligt at blive udsat for kriminalitet, mens 12 procent "næsten hele tiden eller ofte" har det i tankerne.   Offerundersøgelsen giver et skøn over kriminalitetens faktiske omfang, da den også omfatter kriminalitet, der ikke er anmeldt til politiet, hedder det i rapporten.                         Flere historier om Politiet her Forening: Usikkerheden om tal er stor - Jeg tænker straks, at det er dejligt og glædeligt, at der er færre ofre. Men jeg læser det også med en anelse skepsis, for vi er ikke sikre på, at det er et endeligt udtryk for, at volden er dalene, siger næstformand og advokat Helle Hald til Ritzau.   Der er ifølge undersøgelsen et fald på mere end 40 procent siden 1987.   - Det er problematisk, for man kan jo ikke endeligt konkludere, at der er færre voldsofre, siger Helle Hald og fortsætter:   Der er jo altid den frygt, at overfaldene ikke bliver anmeldt. Særligt for mænd kan det være et tabu, hvis man er blevet overfaldet og føler større nederlag ved at melde det til politiet.   Justitsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at offerundersøgelsen giver et skøn over kriminalitetens faktiske omfang, da den også omfatter kriminalitet, der ikke er anmeldt til politiet.   Men det lyder næsten for godt til at være sandt, mener Helle Hald.   - I vores  oplever vi stadig, at mange søger vores hjælp. Nu må vi sætte os ned og nærlæse undersøgelsen, før vi kan være sikre på, at det er sikkert, at volden er faldende.   Offerundersøgelsen fortæller desuden, at danskernes frygt for at blive udsat for kriminalitet også er dalende.   64 bekymrer sig "sjældent eller aldrig" om risikoen for at personligt at blive udsat for kriminalitet, mens 12 procent "næsten hele tiden eller ofte" har det i tankerne.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce