Historisk vending: Industrien ventes at skabe flere job

Efter 50 år med faldende beskæftigelse vil industrien skabe tusindvis af nye job, lyder vurderingen.

Efter 50 år med støt faldende beskæftigelse er der udsigt til en historisk vending i jobskabelsen i danske industrivirksomheder, skriver Jyllands-Posten.

Vurderingen kommer fra Dansk Metal, flere økonomer og industriens brancheorganisation, DI. Dansk Metal spår i en analyse, at der frem mod 2020 vil blive skabt cirka 25.000 nye job i industrien.

De seneste års kraftige nedgang i industriens beskæftigelse har ellers fået mange til at stille spørgsmål ved sektorens fremtid i Danmark.

Frygten for en krise i industrien har sågar fået regeringen til at gennemføre en vækstpakke møntet på at sænke branchens omkostninger.

Men industrivirksomhederne er nu snart færdige med at sende de dele af produktionen ud af landet, som er for dyre til de høje danske lønninger, vurderer professor Poul Rind Christensen fra Syddansk Universitet.

Det vil lægge en automatisk bund under industribeskæftigelsen fremover, mener han.

Han bakkes op af Jens Nyholm, partner og direktør for konsulentvirksomheden IRIS Group, der har udarbejdet flere analyser om industriens fremtid.

- Det, som er tilbage, er typisk mere kompleks produktion i mindre serier, og det beholder virksomhederne ofte i Danmark, siger Jens Nyholm til Jyllands-Posten.

- Efterspørgslen på varer, som kræver meget viden, er stigende, mens efterspørgslen på masseproducerede ting er stagneret. Det varsler godt for de danske produktionsvirksomheder, siger han.

Siden 1960'erne er beskæftigelsen i industrien mere end halveret til nu cirka 300.000. Det seneste år er antallet af stillinger skrumpet med over 6000 ifølge Danmarks Statistik.

/ritzau/

 

Emneord: Industrijob, Beskæftigelse, Jobskabelse, Dansk Industri, Dansk Metal
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 06.02.18 Velfærd
  Flere muligheder for unge med autisme

  Ti års jubilæum med at skaffe uddannelse og beskæftigelse til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 29.11.16 Velfærd
  Markante stordriftsfordele ved Facility Management

  Der er stadig større efterspørgsel på Facility Management, hvor flere støttefunktioner integreres i én samlet løsning. Flere offentlige myndigheder har allerede haft en række erfaringer med Facility Manangement, og det har givet gode resultater.