Hollande og Obama: Klimatopmøde gælder planetens fremtid

Godt 150 stats- og regeringschefer er mødt op til åbningen af FN's klimatopmøde i Frankrigs hovedstad. Den amerikanske præsident siger, at USA påtager sig ansvaret for at have skabt klimaproblemer.

Klimatopmøde handler om planetens fremtid, om fremtiden for selve livet, siger Frankrigs præsident, François Hollande, ved åbningen af FN's klimatopmøde i Paris, COP21.

Der er mødt cirka 150 stats- og regeringschefer op til åbningen af klimakonferencen.


Hollande siger, at det uden tvivl er det vigtigste internationale møde, der skal finde sted over de næste to uger i den franske hovedstad.

- Aldrig har konsekvenserne for et internationalt møde været så store, fordi det handler om planetens fremtid, selve livets fremtid, og alligevel er det blot to uger siden, lige her i Paris, at en gruppe fanatikere spredte død i gaderne, siger Hollande.

Det sidste er en henvisning til radikale islamisters attentater flere steder i Paris, der kostede 130 mennesker livet.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, minder fra talerstolen forsamlingen om, at der er så meget fremdrift og fremskridt i forhandlingerne om at reducere udledningen af klimagasser, at bedre betingelser for en aftale "måske aldrig kommer igen".

Målet for klimamødet i Paris er at lave aftaler, der vil fastholde stigningen i den globale opvarmning i forhold til det førindustrielle niveau på under to procent.

De to grader menes ifølge forskere at være grænsen, hvis man vil forhindre uoprettelige og omfattende klimaforandringer.

De fleste lande har inden COP21 meddelt FN, hvilke mål de har for deres egne lande til reducere udledningen af klimagasser. Men de samlede tilsagn bringer ikke tilnærmelsesvis verden i retning af maksimalt to graders stigning i dette århundrede.

Dermed er der fortsat udsigt til ekstreme storme, tørke, oversvømmelser og hele lande, der vil forsvinde under havstigninger. Hollande minder om, at det vil sende millioner på flugt og kan udløse krige.

Obama: Vi har magt til at ændre klodens fremtid lige nu
USA's præsident, Barack Obama, opfordrer i sin tale på FN's klimatopmøde i Paris de forsamlede ledere i verden til at handle nu for at sikre klodens fremtid.
 
- Fremtiden har vi magten til at ændre lige her, lige nu, siger han til forsamlingen.
 
Obama fastslår, at USA som verdens næststørste udleder af klimagasser påtager sig ansvaret for at få stoppet klimaforandringerne:
 
- Som verdens største økonomi og som den næststørste udleder anerkender USA ikke bare sin rolle i at have skabt dette problem, vi påtager os ansvaret for at gøre noget ved det.
 
Obama har inden klimatopmødet i den franske hovedstad ført samtaler med den kinesiske leder, Xi Jinping, og de to ledere har fremlagt planer for, hvordan deres lande over en årrække sætter loft over udledningen af CO2 og andre klimagasser.
 
Den amerikanske præsident lagde vægt på, at USA og Kina som de to største CO2-udledere på kloden har et særligt ansvar, og begge lande vil tage dette ansvar alvorligt og handle.
 
Da Kinas præsident efterfølgende talte i forsamlingen, opfordrede han til, at man i højere grad lader hvert enkelt land afgøre, hvordan det vil finde løsninger på klimaforandringerne. 
 
- Det er vigtigt at respektere forskelle mellem landene, specielt udviklingslandene, siger Xi Jinping.
 
Kina er det land i verden, som udleder mest CO2.
 
Kina har mandag annonceret, at landet - som det tredje i verden efter Japan og USA - vil opsende klimasatellitter, som skal overvåge udledningen af drivhusgasser. Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

 

/ritzau/

Emneord: Klimaforandringer, Klima, Klimatopmøde, COP21, Francois Hollande, Frankrig, Udland, Bæredygtig udvikling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.