Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

10 tommelfingerregler, hvis du vil anlægge en "tør have"

Hus og have

16/06/2023 09:56

Redaktionen

De er ikke afhængige af nedbør og klarer stort set sig selv!

I denne tid, hvor græsplæner bliver gule, blomster hænger, jorden er så tør, at den næsten støver, hvis bare man kigger på den, er der nok mange haveejere, der ville ønske, deres have ikke havde behov for vand.

Nuvel, normalt vil en dansk sommer byde på pænt med regn, men i en tørkeperiode som denne, er det virkelig ærgerligt at se sin elskede have lide.

Eksperterne siger, at vi lige så godt kan vænne os til, at vi får flere af denne slags perioder i fremtiden, så måske skal man allerede nu begynde at planlægge efter det - måske er det på tide at anlægge en "tør have".

Som navnet antyder, er det et begreb, der bruges om haver, der ikke er afhængige af nedbør og hyppig vanding for at trives, og det lyder da noget nær perfekt!

Men hvor skal man lige starter med sådan et projekt? Vi har samlet 10 tips til dig, så du kan begynde at lægge planer.

1. Tjek forholdene i din have

For at planlægge en tør have, skal du starte med at se på din have – du skal finde ud af, hvor godt dens nuværende forhold vil understøtte denne stil med plantning og landskabspleje.

Hvad er den årlige nedbør? Hvilken jordtype har jeg? Hvor meget sol får den?

Disse svar hjælper med at opbygge en ideel plantepalet. Prøv at arbejde med det, du har, i stedet for at lave drastiske ændringer.

Husk, at din jordtype skal være ret fritdrænende for at kunne understøtte mange tørre haveplanter.

Hvis du har tung, fugtbevarende jord, så udforsk de muligheder, der tilbydes af plantning i for eksempel store potter.

2. Vælg tørke-tolerante planter

Hårdføre planter med et lavt vandbehov er centrale i tørre haver, så tag inspiration fra solrige middelhavshaveideer.

Vælg altid planter, der naturligt forekommer sammen i varme, tørre områder, da du kan være sikker på, at de vil se rigtigt ud sammen.

Sigt efter en blanding af længerelevende arter, der vil tilføje struktur og kortere levede stauder og enårige. Dyrk dem "magere" uden at berige jorden, og vand sparsomt, når planterne først er etableret, og overlad dem derefter til sig selv.

3. Tilføj buske og træer til struktur

Når du planlægger din tørre have, er det fristende at prioritere etårige blomster, der giver en hurtig belønning, men tænk først på langsommere voksende strukturelle planter.

Start med en rygrad af buske til helårsstruktur, og vælg kun træer, der ikke kaster tæt skygge.

For mange af de bedste træer til skygge vil skabe overdreven skygge i en tør have, men noget skygge er altid vigtigt.

Overvej at plante et par omhyggeligt placerede tørke-tolerante træer, såsom Pyrus calleryana og eukalyptus.

4. Følg lyset i din have

Tørre haver skal være ret åbne og solrige, selvom noget skygge kan fungere godt i forhold til at udvide rækken af ​​planter, der kan dyrkes.

Hver plante har sine egne foretrukne lysniveauer, så se på hvilke haveområder der får mest sol og skygge, da du skal placere planterne, så de passer.

Mange tørke-tolerante planter trives på et solrigt sted, men der er sorter, der vil vokse i tør skygge, såsom Liriope muscari, euphorbia og japanske anemoner.

5. Tilskynd til at danne dybe rødder

For at minimere vanding i en tør have er det vigtigt, at planterne er i stand til at danne lange rødder, så de kan tage fugt fra dybt under overfladen.

For at tilskynde til dette, skal du plante unge, små planter, da de vil være mere tilbøjelige til at sende stærkere, længere rødder ud end mere modne eller container-dyrkede planter.

Når du planter, skal du bryde jorden op så meget som muligt for at tillade rødderne at sprede sig, og undgå overvanding.

Tørre haver kræver dyb, lejlighedsvis vanding – let vanding for ofte vil fremme svage, lavvandede rødder.

6. Reducer din græsplæne

Overvej hvor meget græsplæne der er absolut nødvendigt i din tørre have, især i en forhave, og fjern den fra steder, hvor dens tilstedeværelse ikke rigtig kan retfærdiggøres.

Store græsplæner kræver meget vedligeholdelse med klipning og vanding i varmt vejr, men de er heller ikke det mest visuelt interessante aspekt af en gård.

Når det ikke er et æstetisk valg, bliver behovet for en overflade, der kan betrædes, ofte brugt til at retfærdiggøre et stort græsareal. Men de arealer, der kræves til almindelig gangtrafik, er normalt stærkt overvurderede.

7. Vælg bunddækkende beplantning

Udskiftning af græsplæne gør det muligt for os at genvinde overfladen, men hvad skal vi sætte i stedet? Vælg en 'bunddækkende have', der er velegnet til lokale forhold og nem at vedligeholde.

Måttedannende planter er velegnede til at dyrke grønne tæpper, der kan betrædes. I områder, hvor der ikke er gangtrafik, skal du skabe store bede af stauder og buske, hvis tætte løv forhindrer lyset i at trænge igennem til jorden og dermed begrænse konkurrencen mellem planterne.

I stedet for at forsøge at skabe et fast billede, så lad bunddækket udvikle sig fra år til år i en ordning, der tager udgangspunkt i jorden, klimaet og beplantningen.

Lad bunddækkeplanter som timian og Stachys byzantina flette sig ind mellem de højere planter.

Dårlig og stenet jord er en bonus i haver, hvor du ønsker at dyrke en bred vifte af bunddækkende planter med lidt vedligeholdelse. Det forhindrer nemlig ukridt i at vokse særligt let, men bunddækkende planter kan nemt brede sig.

8. Vælg de bedste materialer

Der skal arbejdes en enorm mængde materiale ned i jorden, for at tørre haver kan plantes. Grus, sand, knust hård kerne eller beton; faktisk alt, der vil forbedre dræningen.

At vælge en lokal type løs sten eller grus som alternativ til barflis fungerer godt i stenhaveideer. Disse materialer passer også ind i det lokale miljø og er gode til at reducere CO2-fodaftrykket med transport.

9. Gå efter grusoverflader

Gør grushaveidéer centrale i din tørre have. Brug dette alsidige landskabsmateriale til at dække stier, siddepladser og indkørselsområder, men brug det også omkring planter.

At sørge for en balance mellem plante og sten er karakteristisk for middelhavslandskaber, men når det bruges effektivt, kan det næsten helt undertrykke spiringen af ​​ukrudt.

Grus hjælper også med at bevare varmen i jorden og hjælper varmeplanter med at overleve de koldere årstider.

10. Tilføj terrasseområder til skrånende haver

Hvis din have er skrånende eller på et ujævnt sted, så overvej skrånende haveideer, der vil komplimentere en tør have.

Trappeterrasser er meget stemningsfulde ved Middelhavet, og tilføjer et væld af muligheder for at skabe plantelommer med højbede.

Det er også vigtigt for en skrånende have at blive "trappet" med forskellige flade niveauer, hvis du vil bruge grus, som blot ville glide ned ad en skråning.

En sidste bemærkning

Ovenstående nøgleprincipper for planlægning af en tør have. Husk, at hver have er unik, så du skal overveje de lokale vækstbetingelser.

Vælg den rigtige plante til det rigtige sted og plant på det rigtige tidspunkt af året for at give planterne mulighed for at etablere sig godt, ideelt set efterår eller forår.

Og så skal det selvfølgelig også siges, at vi ikke ligefrem kan siges at have et hverken tropisk eller subtropisk klima i Danmark. Derfor er der visse middelhavsplanter, der nok ikke kan klare den danske vinter.

Men nu har du i hvert fald styr på grundprincipperne, og så er det jo bare med at komme i gang med at drømme!

Mest Læste

Annonce