Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4 planter, du skal beskære nu for at sikre smuk blomstring til foråret

Hus og have

19/01/2024 11:15

J. Bøgen

Forberedelserne til den varmere årstid er allerede begyndt!

Vinteren er normalt en tid, hvor folk bruger mindre tid på havearbejde, men januar er det bedste tidspunkt at tjekke op på planter, der kan trænge til beskæring nu.

Visse planter og blomster skal nemlig beskæres i de koldere måneder, når de er i dvale, hvilket betyder - altså når de ikke vokser aktivt.

Dette gøres for at holde dem sunde og sikre, at de blomstrer i det varmere vejr.

Nogle planter bør dog også beskæres i januar for at sikre, at de ikke er blevet beskadiget, tilgroet eller har fået nogen sygdomme på et tidspunkt, hvor de fleste haveejere ikke er opmærksomme på deres planter.

Ikke alle planter kan beskæres om vinteren, men at skære ned i visse områder af haven kan gøres i januar for at hjælpe dig med at forberede dig til foråret.

Buskroser

Buskroser bør beskæres sidst på vinteren, når deres nye vækst skal til at gå i gang.

Roser beskæres for at hjælpe med at holde dem sunde, da roser er meget sårbare over for sygdomme om vinteren, især sorte pletsygdomme.

Det bliver dog også gjort for at tilskynde ny vækst og sikre, at de blomstrer spektakulært om sommeren.

Kun buskroser skal beskæres om vinteren, da andre sorter som klatre- og vandreroser først skal beskæres i sensommeren.

Identificér døde, syge eller beskadigede stængler først og fjern dem. Beskær derefter eventuelle krydsende stængler på rosenbusken og beskær for at fremme mere luftcirkulation omkring planten.

Blåregn

Blåregn bør beskæres to gange om året på grund af dens stærke vækst for at holde den under kontrol. De beskæres bedst en gang om vinteren i slutningen af ​​januar eller begyndelsen af ​​februar og så igen om sommeren i slutningen af ​​juli eller begyndelsen af ​​august.

Beskæring udføres for at hjælpe blåregn med at holde struktur og holde planten i gang. Planten skal af med sin gamle vækst for at sikre, at nye blomster blomstrer bedst muligt.

Ryd op i blåregn ved at beskæreblade og vinstokke for at forhindre dem i at vokse i vejen for nye blomster og sikre, at de nye knopper ikke skjules af løv.

Du bliver nødt til at skære blåregn tilbage til tre knopper, som kan identificeres som røde eller mørke lilla klumper. Identificer knopperne på hvert skud og klip lige over den tredje knop.

Japansk ahorn

Japanske ahorn bør beskæres, når de er helt i dvale om vinteren mellem november og januar.

Beskæring af japansk ahorn udføres blot for at ordne træet, og de bør aldrig beskæres for hårdt. Japansk ahorn er naturligvis en yndefuld form, og for meget beskæring kan ødelægge udseendet og svække den.

Den bedste måde at beskære japansk ahorn på er en minimalistisk tilgang, som indebærer kun at fjerne døde, beskadigede, syge eller krydsende grene.

Fjern aldrig mere end 20 procents vækst fra kronen på en japansk ahorn, da det vil sætte planten under alvorlig stress. Ligeledes må du ikke fjerne mere end en fjerdedel af løvet fra dens trægrene.

Æble- og pæretræer

Æble- og pæretræer bør beskæres sidst på vinteren eller meget tidligt om foråret, før der begynder at komme ny vækst på dem.

Beskæring af disse frugttræer er gjort for at fremme mere vækst, så der kommer flere frugter på deres grene, og du får en bedre afgrøde.

For at beskære æble- og pæretræer, skal du prøve at skabe en åben bægerform, når du skærer, for at fremme mere luftstrøm og sollys. Fjern kun omkring en tredjedel af løvet fra dets grene, da dette ellers vil belaste træet.

Formålet med beskæring af æble- og pæretræer er at holde dem ryddelige og tilskynde til blomstring, så beskær eventuelle døde, beskadigede og syge grene for at sikre sundere frugttræer.

Kilde: Express

Mest Læste

Annonce