Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 regler, der kan redde dine planter, når temperaturerne stiger

Hus og have

26/05/2023 13:59

Jens Asbjørn Bøgen

Selvom vi ikke ligefrem kan siges at have hedebølge i Danmark lige nu, er der stadig nogle ting, du bør være opmærksom på.

Solen har for alvor bidt sig fast i Danmark, og selvom der nok kommer lidt skyer ind over vores lille land i løbet af Pinsen, vil temperaturerne stadig holde sig i den lave ende af det sommerlige.

Fra mandag og de følgende dage ser det imidlertid ud til, at solen igen får plads til at sende sine stråler ned over os uden at blive forstyrret af noget nævneværdigt skydække, men her dukker der så en udfordring op.

Mange har brugt foråret på at gøre haven flot og klar til sommer, og nogle har måske endda planer om at få ordnet de sidste ting her i Pinsen - men hvis det er tilfældet, bør du være påpasselig.

Det kan nemlig ende med at gøre markant mere skidt end godt, hvis du gør det forkerte for dine planter, når varmen buldrer ned over os.

William Mitchell fra Sutton Manor Nursery fortæller til Express, at der er et par forholdsregler, haveentusiaster bør tage og visse regler, der skal følges i varmt vejr.

Vand planter oftere og dybere

Under en hedebølge er der risiko for, at jorden kan tørre ud, hvilket vil vise sig at være skadeligt for planter. Derfor forklarede eksperten, at det er vigtigt at vande planterne oftere og dybere.

"Du bør vande planterne dybt for at sikre, at jorden ikke tørrer ud, og at planterne er i stand til at modtage de næringsstoffer, de har brug for," fortæller han.

Det anbefales at vande haveplanter tidligt om morgenen, så vandet kan tørre hurtigt og undgå at fordampe i solen.

Tilføj barkflis

At tilføje barkflis til haven er en "fantastisk måde" at holde planterødderne fugtige under en hedebølge, samtidig med at det giver skygge til jorden. Dette sikrer temperaturerne reguleres og beskytter planter mod varmestress.

Tilføjelse af barkflis kan også kræve mindre vand for at blive brugt, hvilket giver store miljømæssige fordele.

Skær ned på beskæring

Beskæring kræver fjernelse af dele af en plante og under en hedebølge kæmper planterne allerede med den potentielle mangel på næringsstoffer og står over for risikoen for varmestress, så eksperten foreslog gartnere at “skære ned på beskæring”.

William advarer: "Beskæring i dette vejr vil simpelthen berøve planter for endnu flere næringsstoffer, hvilket endda kan få dem til at dø for tidligt."

Drop gødningen

Tilføjelse af gødning under en hedebølge kan "tørre dine planter ud" og kan forårsage "yderligere stress".

Eksperten tilføjede: "Ekstremt vejr kan også øge koncentrationen af ​​gødning, hvilket kan forårsage ekstreme effekter såsom at udtørre planter endnu mere."

Flyt potteplanter til et skyggefuldt område

Gartnere bør flytte deres krukker ind i skyggen under hedebølgen. Dette omfatter både potteplanter og pottetræer for at sikre, at de er beskyttet mod den ekstreme varme.

Når hedebølgen er passeret, kan gartnere placere dem tilbage til, hvor de oprindeligt var.

Mest Læste

Annonce