Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8 små opgraderinger, du bør overveje i dit hjem i takt med, at du bliver ældre

Hus og have

16/02/2024 07:24

J. Bøgen

De kan umiddelbart virke ubetydeligt, men disse små ændringer kan betyde, du kan blive i dit elskede hjem - selv når alderen trykker.

Det kræver ikke altid en stor boligtilbygning, en betydelig økonomisk investering eller et eftersyn af den måde, du bor på, at sikre, at du kan blive i dit hjem, når du bliver ældre.

Men det betyder ikke, at folk ved, hvilke mindre opgraderinger de skal tackle. Det handler imidlertid om at vurdere, hvilke projekter du selv kan lave, og hvilke der kan udføres bedre af en professionel, for at skabe et sikkert og effektivt sted at blive ældre.

1. Udskift dørhåndtag og andet tilbehør

Mange ældre hjem har runde dørhåndtag, som folk kan have svært ved at dreje, når de udvikler gigt eller mister fingerfærdigheden i deres hænder. Det er nemt og relativt billigt at skifte dine døre til håndtag.

Når du tænker på døre, skal du inkludere køkken- og badeværelsesskabe. Ville de være nemmere at åbne på en anden måde?

Overvej også at installere vandhaner med bevægelsessensorer. Disse blev oprindeligt designet til kommercielle rum som restauranter, men der kommer flere og flere muligheder til boligbrug.

2. Ryd op, og opgrader derefter lagermuligheder

For at undgå at snuble på de ting, der samler sig på gulve og i gange, skal du oprette dedikerede opbevaringsområder til småting, der kommer i vejen.

Start med sko og hjemmesko, som folk ofte snubler over om natten. Lav et sted til sko i hvert værelse, som et stativ ved siden af ​​hoveddøren eller en kurv i soveværelset. Væn dig så til at placere dit fodtøj i det anviste område, hver gang du fjerner det.

Det samme gælder børnebørns legetøj. Sørg for, at der er en speciel kasse eller kiste i hvert rum, hvor børnebørn leger under besøg. Når det er tid til, at de skal afsted, samler du alt deres legetøj og placerer det i kassen.

Det kan også være en god ide at have et dedikeret sted i hvert rum til læsebriller (så du ikke behøver at gå på jagt efter dem) og tilføje ekstra telefonopladere i rum, hvor du bruger meget tid. Tilslut din telefon eller tablet, hvor som helst du sætter dig ned for at slappe af, så du ved, hvor den er, og du ikke løber tør for strøm.

3. Skab sikre gulve og gangarealer

Små tæpper, der kan glide rundt, udgør en faldrisiko, så skift flere små tæpper ud med et stort tæppe, der er sikret med en pude nedenunder og forankret af møbler.

Vær opmærksom på overgange fra et rum til et andet. Hvordan ser det ud på dit gulv? Har du en gennemgående gulvoverflade? Det kan være så simpelt som at ændre din tærskel, måske til en slankere profil.

Sørg også for, at alle gangarealer er brede nok, og fjern om nødvendigt dekorative møbler, som f.eks. hvis du har en skænk stående, der kan gøre en entré eller gang for smal.

4. Tilføj brugervenlig belysning

Når vi bliver ældre, har vi brug for mere lys i hjemmet. Så det kan betyde at få lysere pærer eller bare at øge det lys, du har i rummet, kan være en god idé.

En anden nem løsning: Udskift ældre lyskontakter med vippekontakter, der skifter frem og tilbage. Disse er nemmere at manøvrere og kan installeres med lysdæmpere, der glider op og ned langs siden af ​​kontakten.

Overvej også at hyre en elektriker til at sænke placeringen af ​​nogle lysafbrydere, og sætte dem inden for rækkevidde af nogen i kørestol eller i en anden siddende stilling. En anden mulighed er at installere stemmeaktiverede lys eller pærer, eller dem du kan styre fra din smartphone.

Sørg for sikker belysning i nattetimerne. Installér for eksempel natlamper, der oplyser din vej fra soveværelset til badeværelset.

5. Få en videodørklokke

En nem, elektronisk opgradering, en videodørklokke, betyder, at du ikke behøver at skynde dig til døren, så snart klokken ringer.

Du kan tjekke videobilledet fra din telefon eller iPad for at afgøre, hvem der er ved døren, se om pakker er blevet leveret eller bruge en højttaler til at tale med personen udenfor.

Nogle af disse kommer med et månedligt eller årligt gebyr, så sørg for at undersøge muligheden for ekstra omkostninger.

6. Tilføj sikre, synlige gelændere

Få eventuelle gelændere i en attraktiv, men kontrasterende farve fra deres omgivelser, så de er nemme at se, når du griber efter dem.

For ekstra sikkerhed skal du installere gribebøjler i brusebadet og andre steder på badeværelset. Disse bør monteres af en fagmand, der korrekt kan forankre stængerne til den indvendige overflade af væggen.

Badeværelseshåndtag og andre håndlister må aldrig placeres oven på fliser eller fastgøres til en vægs overflade.

7. Opgrader dit bad og toilet

Hvis dit hjem har et traditionelt badekar, som du træder op og ind i, kan det være på tide at skifte til et brusebad uden barriere, når du træder ind.

Sørg for, at rummet, hvor du træder ind i bruseren, er bredt nok til potentielt at rumme en kørestol, og tilføj derefter et (professionelt installeret) håndtag og brusesæde for at skabe et mere sikkert badeområde.

En anden valgfri badeværelsesopgradering: Store producenter tilbyder bidettoiletter, der kan gøre personlig hygiejne lettere, når folk bliver ældre.

8. Skift dine stole ud

Folk kan overse dette, men det er vigtigt at have den rigtige slags stole, når du bliver ældre.

Til køkkenet, spisestuen og andre steder, du kan lide at sidde, skal du være sikker på, at stolene er robuste, har armlæn til at støtte dig, når du rejser dig eller sætter dig ned, og har et fast sæde, du ikke risikerer at glide af.

Og så er det generelt en god ide at holde dig væk fra drejestole.

Kilde: AARP

Mest Læste

Annonce