Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Afgørende for sommeren: Derfor skal du "lufte" din græsplæne

Hus og have

14/03/2024 13:37

J. Bøgen

Det kan være afgørende for, hvordan græsset ser ud til sommer!

Plænepleje er vigtigt hele året, men i forårsmånederne skal du begynde at slå og fodre din græsplæne igen.

I vintermånederne sænkes græsplænens vækst, hvilket betyder, at man kan lade den være i fred. Men når vejret gradvist bliver varmere, og det begynder at vokse igen, er det et godt tidspunkt at vende tilbage til at slå græsset ofte netop nu.

Chris Bonnett, grundlægger af GardeningExpress, forklarer i et interview med Express.co.uk, at april burde være den sidste måned med risiko for frostgrader, så du vil begynde at rydde græsplænen for alt affald og skidt for så småt at give den liv igen.

"Derefter skal du gå videre og tage en havegreb og begynde at lufte din græsplæne. Dette vil tillade noget luft at komme til det såvel som nogle vigtige næringsstoffer."

Du lufter plænen ved at stikke havegreben i jorden i plænen og vrikke den lidt frem og tilbage, så der bliver lavet huller ned i jorden. Det giver vand og næringsstoffer bedre mulighed for at krybe helt ned til græssets rødder.

Sørg for, at jorden er tilstrækkeligt fugtig til, at den er samarbejdsvillig. Optimalt set gør du det dagen efter et regnskyld.

Find plæneklipperen frem

Det er også vigtigt at begynde at klippe den i løbet af april måned, da den er begyndt at gro igen.

Hvor ofte den skal slås vil afhænge af, hvor hurtigt den vokser, samt vejrforholdene, da græsset aldrig bør klippes, hvis det er vådt.

Dette kan ødelægge jorden samt beskadige græsstråene, så sørg for at undgå dette for enhver pris.

Når du laver sæsonens første klipning, skal du sørge for ikke at tage mere end en tredjedel af græsstråene af på én gang for at give det tid til at komme sig.

"Når du begynder at slå din græsplæne igen, så prøv at lade afklippet græs ligge oven på græsset, efter at det er blevet klippet. Afklippet græs vil nedbrydes, og alle de sunde næringsstoffer vil blive ført tilbage til jorden, hvilket hjælper den til at se fyldigere og tykkere ud over tid," forklarer Chris Bonnet.

"Hvor ofte græsplænen skal slås afhænger af, hvordan vejret er, hvor du bor. Som en generel vejledning vil jeg sige en gang hver anden uge.

"Hvis dit græs næsten ikke er vokset, kan du måske slippe afsted med det lidt sjældnere. Når det varmes op mod slutningen af ​​måneden, kan du opleve, at du bliver nødt til at slå græsset oftere."

Lap hullerne i plænen

I løbet af vintermånederne kan din græsplæne være blevet pletvis, og det kan være af en række forskellige årsager.

Dette inkluderer mangel på sollys, såvel som hvis du har gået over plænen, når det har været frost.

For at hjælpe med at bekæmpe dette anbefalede haveeksperten at fodre græsset.

"Afhængigt af hvordan din græsplæne har holdt sig hen over vinteren, vil du måske tilføje noget gødning til nogle pletvise græsarealer."

Ifølge Chris Bonnet kan dette være med til at genoprette græsplænen. Du gør det ved at strø gødningen jævnt, vande den i overensstemmelse hermed, og derefter lade græsplænen være i fred i et par dage for at give gødningen lidt tid til at virke.

"Hvis du opdager, at græsset ikke kan genvindes, skal du muligvis genså det."

Mest Læste

Annonce