Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du støvsuger ikke først, og 5 andre ting, der kan ødelægge gulvet, når du vasker det

Hus og have

17/02/2024 13:32

J. Bøgen

Det kan blive en dyr lærestreg, hvis gulvet først tager skade.

Gulvene er nok den ting i hjemmet, der hurtigst bliver beskidt og smudset efter en rengøring. Det er sådan set logisk nok, i betragtning af de mange skridt, der bliver taget på dem, som hurtigt kan sprede en masse støv og snavs fra andre steder.

De skal jo gøres rent (ja, også fødderne, men her taler vi nok om gulvene), og det behøver ikke være en slem opgave at få det klaret. Så længe, du ved, hvordan du skal gå til opgaven, kan en begrænset mængde, effektiv arbejdstid udrette underværker, MEN!

Der er nogle ting, som du måske betragter som en del af gulvvasken, som i virkeligheden kan ende med direkte at ødelægge dit elskede gulv!

Så her får du seks almindelige vaskefejl, du skal undgå, når turen kommer til at give gulvet en tur.

1. Du glemmer at støvsuge først

Regel et for gulvvask er altid at støvsuge først - ellers smører du bare skidt og snavs rundt med moppen. Du kan endda ende med at ridse gulvet, hvis små sten bliver trukket rundt med dig, mens du arbejder.

Af den grund, når du har flyttet alle møbler og forhindringer af vejen, bør du altid køre rummet over med en støvsuger først.

2. Du bruger for meget vand på træ- eller laminatgulve

Selvom du måske anser vand for at være svaret til at rense alt, er der faktisk en række ting, du aldrig nogensinde bør rense med vand i dit hjem, og hårdttræ og laminatgulve er to af ​​dem.

Når der påføres vand på træet, kan det sive gennem revnerne og ind i selve træet, hvilket eroderer enhver beskyttende fugemasse. Træet vil derefter svulme ved at absorbere fugten og krympe, når det tørrer, hvilket fører til vridning. Misfarvning er også et naturligt resultat af denne proces. Brug i stedet et rengøringsmiddel, der er specifikt lavet til trægulve.

Læg heller ikke laminatgulve i blød med vand, mens du mopper - det kan trænge ind i sømmene og lagene, hvilket fører til vridning og bobler.

Vrid moppen så godt du kan, så den knap er fugtig ved påføring. Moppen bør ikke efterlade stående vand på dit gulv, og den resterende fugt bør tørre inden for et par minutter, uanset om du rengør trægulve eller laminat.

3. Du vasker dig selv inde i et hjørne

Dette er en nybegynderfejl, men den er stadig værd at nævne

Når du arbejder dig rundt på dine gulve med din moppe, er det alt for nemt at ende med at bakke dig selv ind i et hjørne. Du kan enten blive, hvor du er, indtil gulvet tørrer, eller gå på tæerne til den nærmeste stol. Det er sjældent, at vi har tålmodighed nok til det første, så vores sokker ender uundgåeligt fugtige, mens vi vasker over det spor, vi lige har lavet på det fugtige gulv.

Hav altid en rute i tankerne, mens du mopper, så du slutter et sted, hvor du kan slappe af, indtil gulvet er helt tørt. Sørg for, at ingen andre kommer til at vandre over dine gulve, mens de tørrer, så planlæg i overensstemmelse hermed.

4. Du bruger ikke de rigtige redskaber

Alle slags værktøjer er blevet introduceret for at gøre rengøringen af ​​dine hårde gulve så meget nemmere. Dampmopper bruger dampens kraft til at rense og fjerne genstridige pletter, mens elektriske vakuummopper kombinerer både støvsugning og gulvvask for at spare dig selv for at gå over det samme rum to gange. Uanset hvad du vælger at bruge på dine gulve, så sørg for, at det er kompatibelt med overfladetypen.

Især dampmopper har været kendt for at beskadige både hårdt træ og laminatgulve og endda vinyl. Dampen vil nå ind i revnerne mellem gulvbrædderne og føre til vridning og misfarvning på samme måde som overskydende vand.

Og hvad angår laminat- og vinylgulve, kan det blive hævet og skævt, hvis dampen trænger ind i lagene og bliver absorberet.

Ligeledes er elektriske vakuummopper normalt kun egnede til tætte gulve af samme grund. Sådanne værktøjer holdes generelt bedst til linoleumsgulve eller flisegulve, såsom porcelæn eller keramik. Se altid producentens vejledning om, hvad du skal bruge, både med hensyn til værktøjet og dine gulve.

5. Du hjælper ikke gulvet med at tørre

Selvom det er fristende at læne sig tilbage og slappe af, mens dine gulve lufttørrer, er det bedre at give dem en hjælpende hånd, hvor du kan. Som nævnt ovenfor kan det føre til skævheder og skader at lade visse gulvtyper blive udsat for stillestående vand for længe. Ved at hjælpe dem med at tørre hurtigere, holder du denne skade på et minimum.

Du kan køre et rent og tørt moppehoved eller en gummiskraber over rummet for at opsamle overskydende fugt - især mikrofiber er genialt til at absorbere væsker. Dette hjælper også med at garantere en stribefri finish uden vandmærker.

Det er en god idé at åbne vinduerne, tænde for loftsventilatoren og køre en af ​​de bedste affugtere for også at fremskynde processen. Hold øje med uret, og sørg for, at sårbare gulvtyper ikke udsættes for stillestående vand i mere end et par minutter.

6. Du renser ikke din moppe

Efter alt det hårde arbejde er det ikke en kærkommen opgave at håndtere et beskidt moppehoved, men du skal tage dig tid til at rense det. Hvis du ikke gør det, påfører du blot det resterende snavs på dine gulve næste gang, du bruger det.

Dertil kommer, at en snavset moppe kan begynde at avle bakterier og lugte, og efterlade dette ved fremtidig brug. Så sørg for at rense det grundigt mellem hver session.

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce