Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du vælger varmt vand, og 8 andre vaskefejl, du garanteret begår

Hus og have

08/12/2023 08:48

J. Bøgen

Få ryddet ud i de dårlige vaner, inden de ødelægger dit tøj, dine maskine og din økonomi!

​Du følger den samme rutine hver uge, samler snavset tøj, lagner og håndklæder, adskiller hvidt fra mørke, hælder vaskemiddel på og bruger timer på at vaske, tørre og folde rent vasketøj.

Men selvom du elsker at vaske tøj, laver du sandsynligvis masser af fejl, når det kommer til at få dit tøj rent.

Her er ni måder, hvorpå du kan udføre tøjvasken helt forkert.

1. Du sorterer ikke

At adskille hvidt og mørke er kun begyndelsen.

Mens undersøgelser viser, at nogle husstande sorterer vasketøj efter pletintensitet eller vasker undertøj adskilt fra viskestykker, er der ingen grund til at sortere vasketøj i utallige mikromængder.

I stedet foreslår Keith Flamer, vaskeekspert for Consumer Reports, at du tænker på stoffer.​

Sorter sarte stoffer fra syntetiske stoffer og vask denim alene – også selvom dine yndlingsjeans og -T-shirt har samme farve.

Denim, forklarer han, kan være slibende og skade letvægtstøj.

2. Du propper maskinen

Hvis du laver færre og større tøjvaske, kan det reducere den tid, du bruger på at vaske, men dit tøj bliver muligvis ikke så rent.

"Når vi overfylder vaskemaskinen, kan tøjet og vaskemidlet ikke cirkulere nok," siger Flamer. "Du ender med ujævn rengøring og muligvis rester af vaskemiddel på dit tøj."

Flamer foreslår at vaske to mellemstore vaske i stedet for en ekstra stor tøjvask. Tjek din vaskemaskines manual for anbefalede fyldstørrelser - de kan være mindre, end du tror.

3. Du bruger for meget vaskemiddel

Vaskemiddel er designet til at fange snavs og skylle det ned i afløbet i skyllecyklussen, men vaskemaskiner er ikke kraftige nok til at holde trit med overskydende vaskemiddel, siger Patric Richardson, der kalder sig selv vasketøjsevangelist og er vært 'The Laundry Guy' på streaming-tejensten Discovery+.

"Sæben gør sit arbejde, men den bliver ikke skyllet ud, så den binder sig til dit tøj igen - med snavset," siger han.

Du behøver ikke mere end to spiseskefulde vaskemiddel i en fuld vask for at få dit tøj virkelig rent, ifølge Richardson; brug endnu mindre vaskemiddel i mindre mængder.

4. Du vælger varmt vand ​

Du ved sikkert allerede, at varmt vand kan krympe eller falme dit tøj, men du er måske ikke klar over, at det også kan få blod, sved og andre pletter til at sætte sig i stoffet.

Consumer Reports testede pletfjernelse ved forskellige vandtemperaturer og fandt ud af, at lavere (altså koldere) temperaturer var lige så effektive som varmt vand.

At vaske tøj i koldt vand reducerer også energiforbruget og kan føre til besparelser på din elregning.

Bemærk: Der er selvfølgelig visse ting, du bør vaske ved mindst 60 grader, for eksempel undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende. Rådet er rettet mod hverdagsvask af tøj efter almindelig brug.

5. Du ignorerer vaskeanvisningerne

Hvis du sjældent læser vaskeanvisningerne på det famøse lille mærke i nakken af din trøje eller top, så er du ikke alene.

Men instruktionerne står der af en grund, og du gør klogt i at sætte dig ind i, hvordan du bedst rengør dit yndlingstøj

"Det meste tøj kan vaskes," indrømmer Flamer, men det er stadig en god idé at følge producentens anbefalinger for vaskemaskineindstillinger, vandtemperatur og blegeanvisninger.

"Det vil hjælpe dit tøj til at holde længere."

6. Du smider tøjet i tørretumbleren

Ikke alt tøj, der kommer ud af vaskemaskinen, skal i tørretumbleren.

Richardson bruger kun tørretumbleren til håndklæder, lagner og sokker; han hænger alt andet til tørre.

Årsagen: Varmen er virkelig hård ved stoffet. Faktisk skader i tørretumbleren stoffet i tøjet og reducerer dets styrke, hvilket øger risikoen for rifter.

"Det er virkelig bedst for dit tøj at hænge det op, men det er især vigtigt for ting, der er lavet af uld og visse syntetiske stoffer," siger han. "Det vil virkelig forlænge tøjets levetid."

7. Du bruger skyllemiddel

Flamer har en kontroversiel holdning til dette populære vasketøjsprodukt: Det er spild af penge.

"De fleste mennesker kan lide blødt tøj, men det kan efterlade et lag af rester på dit stoffet," siger han.

Skyllemiddel kan ødelægge de fugttransporterende egenskaber i træningstøj; varmen i tørretumbleren kan også få kemikaliet i skyllemidlet til at binde sig til pletter, hvilket gør dem sværere at fjerne.​

8. Du undgår manualen

Det vil være en skam at kalde instruktionsmanualer for hæsblæsende læsning , men de er stadig vigtige.

Flamer forklarer, at manualer giver information om forskellige vaskemaskiners og tørretumbleres indstillinger og råd om, hvornår man skal bruge hver enkelt.

At følge producentens anbefalinger kan hjælpe med at forbedre apparatets ydeevne og forlænge dets levetid.

9. Du bruger "går-til-alt-produkter"

Vaskegangen i supermarkedet er fyldt med mørke vaskemidler og vaskemidler til sarte og skyllemidler, pletfjernere og duftperler.

Du har måske ikke brug for dem alle, men antag ikke, at de samme produkter skal bruges til at vaske alt fra sokker til silke.

Richardson peger på iltblegemiddel som et ofte overset, men essentielt, vaskemiddel i vor tid. Iltblegemiddel, også kendt som natriumpercarbonat, indeholder hydrogenperoxid, der hjælper med at fjerne svedpletter og olier, der minimerer stræk i sportstøj og andre præstationsstoffer.

"Tøjet kommer tilbage i form, når det vaskes med iltblegemiddel," siger han.​

Kilde: AARP

Mest Læste

Annonce