Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Find haveredskaberne frem: Disse 3 planter bør beskæres i vintermånederne

Hus og have

03/01/2024 09:58

J. Bøgen

Husk at klæde dig varmt på!

Beskæring er en vigtig del af havearbejdet, der skal udføres hele året.

Nogle planter, buske og træer kan nemlig godt lide at blive beskåret om vinteren, når de ligger i dvale.

Det skriver Express.

Beskæring fjerner døde og udtørrende grene og stubbe, fremmer sund vækst og forbedrer plantens struktur. Vinteren er et ideelt tidspunkt at beskære, fordi nogle planter i haven vil ligge i dvale, og det vil være nemmere for dem at komme over snittet.

Havebrugseksperter har delt, hvad der skal beskæres nu, samt den bedste måde at udføre det afgørende arbejde på.

Roser

Ifølge eksperterne hos David Austin er beskæring "essentiel", hvis du ønsker, at din rose skal trives.

Engelske roser kan være ret kraftige, hvis de efterlades, så det er bedst at klippe til.

Roseneksperterne sagde, at dette skulle ske mellem januar og februar, når den første vækst begynder. Selvom det kan være ok at beskære tidligere, kan det være svært at identificere de stilke, der skal skæres af.

For at beskære roser sagde RHS (Royal Horticultural Society) at man skal skære blomsten i form hen af vejen. I processen skal du fjerne alle døde, syge og beskadigede stængler, og bortskaffe eventuelt løv, der er tilbage.

Ikke alle roser skal dog beskæres nu, kun buskroser, klatreroser. Andre sorter såsom vandreroser kan beskæres i sensommeren.

Gartnere kan også plante roser med nogen rod nu, fordi de vil være i dvale. De skal plantes på et stort nok sted med masser af solskin og væk fra andre planter som træer og hække.

Klematis

Klematis skal beskæres for at forhindre dem i at blive sammenfiltrede, og regelmæssig beskæring fremmer kraftig vækst og blomstring. I lighed med andre planter skal du starte med at fjerne døde, beskadigede eller syge stængler ved at skære i en vinkel med en skarp plantesaks.

RHS sagde, at der er tre beskæringsgrupper, denne plante falder ind under.

Beskæringsgruppe 1: Beskær midt til sent forår, efter blomstring og når risikoen for frost er overstået.

Beskæringsgruppe 2: Beskæring i februar og efter den første skylning af blomster i forsommeren.

Beskæringsgruppe 3: Beskær i februar.

Hvis du er usikker eller glemmer, hvilken gruppe dine klematis falder ind under, så observer blomstringstiden på din plante og brug følgende enkle vejledning." Hvis din klematis blomstrer før forsommeren, eller omkring juni, skal du ikke beskære, men hvis den blomstrer fra sidst i juni og frem, skal du beskære sidst på vintere

Æble- og pæretræer

Selvom beskæring af et træ såsom et æble- eller pæretræ kan virke skræmmende, er det ret nemt at skære træet tilbage til et velformet, produktivt træ.

RHS sagde: "Søg efter at tage mellem 10 til 20 procent af den samlede baldakin af på en hvilken som helst vinter. Arbejd jævnt rundt om træet og hold øje med din beskæringsbunke - hvis den ser lidt stor ud, så stop. Du kan altid gå tilbage næste år og gøre noget mere."

De understreger dog at jo mere du beskærer, jo stærkere bliver genvæksten. Hvis du har beskåret for hårdt, vil dit træ sandsynligvis producere kraftige opretstående grene kaldet vandskud. Dette er ikke ideelt, da de overfylder kronen.

Mest Læste

Annonce