Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Forår betyder mælkebøtter: Sådan slipper du let af med de gule blomster

Hus og have

28/03/2024 18:22

Kathrine Frich

Det handler om at få dem taget inden de sætter frø.

Selvom de lyse hoveder af mælkebøtter måske ser smukke ud, plejer havefolk og græsplæneentusiaster at forbande disse planter, når de dukker op - og med god grund. Heldigvis er der en måde at slippe af med dem på og forhindre, at de kommer tilbage.

Mælkebøtter vil skubbe græs og andre planter væk og suge vand og næringsstoffer væk fra omkringliggende planter.

En etableret klump af mælkebøtter kan blomstre fra sent forår til midten af efteråret og potentielt producere over 10.000 frø om året.

Kontrol af mælkebøtter kan også være vanskelig på grund af deres luftige frø, der kan svæve langt. Men svaret på spørgsmålet om, hvordan man slipper af med mælkebøtter, handler simpelthen om grundighed og tålmodighed.

Internettet til hjælp

Usikker på, hvordan man slipper af med disse irriterende planter, gik en haveejer på Facebook for at bede om nogle råd.

Meddelelsen på Gardening UK-siden fra David Collins lød: "God eftermiddag alle sammen, hvad er den bedste måde at fjerne ukrudt i min græsplæne på?

"Jeg gætter på, at de er mælkebøtter. Jeg er lige flyttet ind på ejendommen, så alle forslag modtages med stor taknemmelighed."

Et af de første råd, der blev foreslået, var at slå græsplænen.

Sue Reid sagde: "Slå græsplænen, mælkebøtter hader regelmæssig slåning, men sørg for, at frøbedene bliver opsamlet for at undgå, at der vokser flere af dem."

Mike Stubbs kommenterede: "Slå, slå, slå! Den bedste måde at slippe af med dem og holde en sund græsplæne er at slå den regelmæssigt.”

"Du vil ikke tro, hvad det kan betyde! Jeg siger også til mig selv, at nogle få mælkebøtter er okay."

Jennifer Smyth instruerede: "Fortsæt med at klippe din græsplæne, og lad den ikke blomstre, da det er deres frø. Husk at rive din græsplæne og vande den regelmæssigt. Men det vigtigste er at fortsætte med at klippe, så de ikke vender tilbage."

Stephen Clarke kommenterede: "Regelmæssig slåning ville forhindre dem i at blomstre. En saks fjerner roden, hvis du stikker dem ned og klipper."

Fat spaden

Andre havefolk anbefalede bare at grave mælkebøtterne op. Katie Hillery hævdede: "Jeg har en del af dem i min have, de er en plage.”

"Jeg tager en håndskovl, stikker den dybt og løfter den, så de kommer op, og forsøger at trække det meste af rodsystemet med sig, og så trykker jeg græsset tilbage på plads. Det kan tage sin tid, men det er det værd."

Jane Addams skrev: "Jeg ville bruge en skruetrækker til at gå ind lige ved siden af kronen og vrikke skruetrækkeren omkring kronen, hvilket skulle gøre det muligt for dig at trække roden ud, og det er mindre skadeligt end at bruge en skovl."

Trish Tester foreslog, at hvis mælkebøtter ikke kan graves op med det samme, bør havefolk fjerne blomsterhovederne for at "forhindre yderligere frøsætning".

Kilde. Express

Mest Læste

Annonce