Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du græs i indkørslen? Hvis ikke bør du overveje at få det

Hus og have

15/02/2024 12:12

J. Bøgen

Hvad har du i din indkørsel?

Omkostningseffektiv, erosionssikker og kemikalieafvisende. Den mægtige græsindkørsel får ikke den respekt, den fortjener. Men hvis du er udsat for regnvand, der løber ned ad din grusindkørsel, skyller grus væk eller efterlader skyttegrave i kølvandet, er det måske løsningen for dig.

Ved at bruge et system af sammenlåsende fliser eller sten er en græsindkørsel groft sagt "bare" et struktureret gitter med plads nok til, at græs eller andre planter kan vokse igennem, hvilket hjælper med at absorbere strømmende vand og forhindrer jorden i at give efter.

Det er en ideel løsning i områder, hvor længere perioder med regn gennemvæder jorden, hvilket gør den svampet og modtagelig for erosion - eller hvis man bare bor i et land som Danmark, hvor det nogle gange virker som om, det regner 300 dage om året.

Fordelene ved at have en græsindkørsel

Udover at hjælpe med at forhindre erosion, hjælper græsindkørsler også med at inddæmme alle kemikalier, som dit køretøj udskiller, mens det ståri indkørslen, inklusive spor af benzin, frostvæske og kemiske tømidler.

At absorbere disse stoffer, før de ender i kloakken- og efterfølgende i grundvandsspejlet - kan hjælpe med at holde vandforurening på et minimum.

En anden fordel er, at de er enkle at installere, og du kan normalt gøre det selv. Hvis du vil skabe en ny indkørsel eller parkeringsplads, skal du bare bruge et fladt eller let skrånende stykke jord, en skovl, brolæggere og dine planter.

Gittersystemer kræver ikke engang meget gravning, da de kan lægges over eksisterende græs og skubbes ned i jorden. Du skal blot fjerne det eksisterende græs ved hjælp af en skovl, udjævne området, lægge dine fliser, udfylde mellemrummene mellem dem med jord og sprede dine græsfrø.

Hvis du går med den delte indkørselsmetode, kan du bruge fliserne til at skabe de to dækspor på samme måde, som du ville lægge murværk. Du kan også lave betonstriber, men det er mere involveret og kræver mere forberedelse.

Græskørsler er også omkostningseffektive. Da du som regel selv kan udføre arbejdet, kan du spare mange penge, og hvis du har et par venner eller familiemedlemmer, du kan bestikke med nogle øl og en pizza, behøver hele projektet ikke at tage mere end en dag eller en weekend.

Sådan laver du en græsindkørsel

For at lave en græsindkørsel skal du vælge, hvilken type du vil gå med.

Beton skåret i en gitterform, plastgitre og delte indkørsler, også kendt som båndindkørsler, er alle måder at inkoorporere noget planteliv i dit asfalterede område. Alt efter hvordan du vil have din overflade til at se ud, vil valg af murværk, et gittersystem, der for det meste vil være usynligt, eller et par striber med planter imellem, alle give dig et meget forskelligt udseende.

Når du har valgt din belægningstype, er det også vigtigt at vælge planter, der kan overleve at blive kørt over. Ud over udseendet og vedholdenheden af ​​de planter, du vælger, skal du også overveje dit klima (vi bor i et tempereret klima i Danmark, så nu ved du allerede det, inden du går i gang med at undersøge markedet).

For andre indkørselsplanter kan du også prøve kløver og timian - disse vil modstå en vis mængde misbrug og stadig komme tilbage efterfølgende.

Kilde: Lifehacker

Mest Læste

Annonce