Mange har nok lært hjemmefra, at ovndøren lige skal klappes op efter bagning, så den varme luft kan strømme ud og køkkenet blive en sauna i miniformat.
Det skulle angiveligt hjælpe ovnen med at køle ned hurtigere – og hvem vil ikke gerne være effektiv? Men ifølge eksperterne er det faktisk en vane, vi roligt kan lægge på hylden.
Det skriver mediet Cibum.
Claudia Oberascher, der taler på vegne af den tyske forening for energieffektivitet (HEA), fortæller, at moderne ovne i årevis har været udstyret med krydsstrømsventilatorer.
De sørger ganske effektivt for at lede varme og fugt ud – helt uden vores indblanding. Faktisk fraråder flere producenter ligefrem, at man åbner lågen, da det kan skade køkkenets inventar over tid. Ja, selv en let påklemmet låge kan medføre, at naboskabets køkkenskabe får svedeture.
Og så er der også lige det praktiske. En åben ovndør fylder en del, og i et travlt køkken – måske med børn på eventyr – kan det hurtigt blive en brandvarm fælde.
Særligt køkkener med aluminiumsbelagte overflader bør være ekstra opmærksomme. Materialet tåler ikke særlig meget varme, og facaden risikerer at skalle eller krympe, hvis temperaturen stiger for meget.
Men hvad så med dampen? Bliver den ikke inde i ovnen og ødelægger alt? Nej. Ventilationssystemet tager sig også af det. Dog vil du nok bemærke, at aromaen af dine nybagte sager hænger lidt længere i køkkenet, hvis du holder lågen lukket. Det er ikke nødvendigvis en ulempe – medmindre du har bagt brændt fisk.
Så næste gang du hiver en lasagne ud af ovnen og instinktivt griber lågen for at køle maskineriet, så tænk dig om.
Læs brugsanvisningen i stedet for at lytte til din indre mormor. For selv i køkkenet gælder det: Bare fordi det plejede at være en god idé, betyder det ikke, at det stadig er det.