At rengøre emhætten kan være lidt af en gyseropgave. Efter flere ugers kokkerering er den nemlig ofte dækket af en genstridig, fedtet belægning, som kan være en kamp at slippe af med.
Mange forsøger sig med klassiske husmortricks som eddike eller citronsaft, men der findes en metode, der ikke alene er mildere, men også mere effektiv – og ja, måske også en smule overraskende: Babyolie, der kaldes 'det flydende guld' i kampen mod fedt.
Det skriver det tjekkiske helsemedie hospudkapodvyhlidkou.
Fedtet snavs opstår typisk, når mados blandes med støv og damp fra gryderne, hvilket resulterer i en klistret og svær-at-fjerne substans, især i filtre og knappernes kringelkroge.
Problemet med traditionelle rengøringsmidler er, at de tit kan være for aggressive. De kan beskadige overfladen på emhætten, efterlade misfarvninger eller matte metaldele.
Så hvorfor er babyolie så genial?
Svaret ligger i dens evne til at opløse fedtet på en blid, men dybtgående måde. Den trænger ind i fedtlaget, bryder det ned indefra og gør det nemt at tørre af med en blød klud.
Metoden kræver ingen hård skrubben eller voldsom gnidning. Det eneste, man behøver, er at påføre en lille mængde babyolie på en klud og tørre overfladerne. Efterfølgende fjerner du blot rester af olien med en fugtig klud. Resultatet? En skinnende ren emhætte, som samtidig holder sig pæn i længere tid, da olien efterlader en beskyttende film mod ny ophobning af fedt.
Selvom babyolien nu kan kalde sig køkkenets nye superstjerne, findes der selvfølgelig stadig plads til de mere velkendte rengøringsmidler som eddike og natron.
Eddike, blandet med varmt vand, er fantastisk til opløsning af fedt, men efterlader en skarp lugt, som ikke alle bryder sig om. Natron, derimod, fungerer godt med en smule vand til at danne en let slibende pasta, der er effektiv, men kan kræve flere behandlinger.