Forside Hus og have Kan det samme vand koges flere gange i elkedlen? Mange...

Kan det samme vand koges flere gange i elkedlen? Mange vil blive overrasket over svaret

Elkedel, electric kettle, kalk
Shutterstock

Mange har undret sig over det.

Lige nu læser andre

Mange har undret sig over det samme, når elkedlen tændes for anden eller tredje gang med det samme vand: Er det egentligt en god ide, eller bør vandet udskiftes?

Svaret er dog ganske betryggende, for det er helt ufarligt.

Sådan lyder meldingen fra den norske forsker Solveig Langsrud fra Nofima til det norske medie Forskning,no.

Hun forklarer over for mediet, at der rent mikrobiologisk ingen skade sker. Når vandet koger, dør de mikroorganismer, der måtte være til stede, og dermed forbliver vandet drikkeligt.

Ifølge gør det altså ingen forskel, hvor mange gange processen gentages, så længe vandet er sikkert fra begyndelsen.

Læs også

Interessant bliver det dog, når man ser på vandets sammensætning. Professor Hans Peter Heinrich Arp fra NTNU påpeger, at almindeligt drikkevand indeholder små mængder mineraler som calcium, jern og fluorid.

De er helt uskadelige i de koncentrationer, vi får gennem hanen, men kan give hvide eller brune belægninger i elkedler og kaffemaskiner. Når vandet koges, bliver mineralerne mere koncentrerede, fordi noget af væsken fordamper. Det minder om den måde, en sauce koges ind på i køkkenet.

Smagen kan ændre sig

Når vand mister ilt under kogning, bliver det mere fladt i udtrykket, hvilket især kan mærkes i te og kaffe.

Mange te-entusiaster varmer derfor kun vandet op til omkring 90 grader for at bevare aromaen. Ilt kan godt vende tilbage til vandet, når det køler af, men processen går langsomt.

Fra et helbredsperspektiv er der ikke grund til bekymring. Professor Faisal Hai fra University of Wollongong understreger, at vand, der i udgangspunktet er rent, forbliver sikkert, uanset hvor ofte det koges.

Ads by MGDK