Hver 3. offentligt ansatte: Vi kan ikke gøre vores job godt nok

94 procent af de offentlige ansatte synes, det er meget vigtigt for dem, at gøre et godt stykke arbejde.

 Men over en tredjedel føler ikke, at de har mulighed for at gøre deres arbejde fagligt tilfredsstillende. Blandt dem har næsten tre gange så mange været sygemeldte med stress, som blandt de tilfredse medarbejdere.

Det viser en stor undersøgelse lavet af Megafon blandt 2.714 offentligt ansatte fra 27 forskellige fagforbund, skriver Avisen.dk.


Undersøgelsen omfatter blandt andet pædagoger, administrative medarbejdere, sygeplejersker, sosu'er og lærere.

Lige nu bliver der forhandlet overenskomst for dem og de øvrige offentligt ansatte. Her er de pressede offentligt ansatte på bordet, for både fagforeninger og arbejdsgivere bekræfter, at der forhandles om midler af til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

For seniorforsker og konsulent Bo Netterstrøm, der er ekspert i stress, er det hverdag at møde stressede ansatte i omsorgssektoren, der ikke føler, de har mulighed for at gøre det godt nok.

- Hvis de føler, de skal piske rundt hos ældre med en liste fra kommunen over, hvad de skal lave og oplever, at hverken de ældre eller de selv synes, det er godt nok, så er det en stor følelsesmæssig belastning, siger Bo Netterstrøm til Avisen.dk.

580 af de medvirkende i undersøgelsen er lærere og deres formand Anders Bondo siger, at undersøgelsen med uhyggelig præcision rammer lærernes situation efter skolereformen.
Lærernes sygefravær på et år blevet mindst 20 procent højere i 23 ud af 33 kommuner, viser en opgørelse fra Danmarks Lærerforening.

- Der er rigtig mange langtidssygmeldinger på grund af stress, og det skyldes, at de ikke kan lykkes med opgaven. De har 25 elever, som de skal løfte hver især og de har ikke muligheden for at være ordentligt forberedt. Det er stress-udløsende, siger Anders Bondo til aVisen.dk.


Anders Bondo er også chefforhandler på det kommunale område i de overenskomstforhandlinger, der kører lige nu med de offentlige arbejdsgivere. Han mener, der generelt er brug for langt større fokus på et psykiske arbejdsmiljø for de offentlige ansatte.

Det samme mener FOA-formand Dennis Kristensen. Han er sikker på, at de 815 FOA-medlemmer i undersøgelsen er blandt dem, der er mere belastede end gennemsnittet.

For dem handler det både om mangel på tid og på indflydelse på deres eget arbejde, der er problemet.

- Det slider, når man skal hænge hovedet i garderobeskabet, når man møder på arbejde, og ikke selv kan være med til at beslutte, hvad der er mest meningsfuldt at gøre for fru Hansen, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Alt peger da også på, at der er hjælp på vej til de psykisk belastede offentligt ansatte i forhandlingerne om offentlige overenskomster.

Både Anders Bondo og Dennis Kristensen siger, at der er ved at være enighed om en særlig indsats med arbejdsgiverne i kommuner og regioner. Der skal afsættes midler til det som del af overenskomstforhandlingerne.

Det bekræfter Steen Christiansen, der er næstformand i KLs Løn og personaleudvalg og borgmester i Albertslund.

- Vi er positive overfor en særlig indsats for det psykiske arbejdsmiljø. Vi er hun interesserede i at have tilfredse medarbejdere, og vi er indstillet på en fælles indsats, siger han til Avisen.dk.

Emneord: Velfærdsdebat, Tillidsreform, OK15, FOA, FTF, DLR, Danmarks Lærerforening, Pædagoger, Sygeplejersker, Sosu'er, Lærere, Folkeskolelærere, Dennis Kristensen, Anders Bondo Christensen, Steen Christiansen, Løn og personaleudvalg, Kommunernes Landsforening
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 25.04.19 Infrastruktur
  Markant flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

  De kommunale regnskabstal for 2018 viser, at kommunerne er pressede, både når det handler om at sikre kernevelfærden og at skabe rammerne for moderne og god velfærd. Og udfordringen bliver yderligere forstærket de kommende år, når antallet af plejekrævende ældre vokser.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 25.04.19 Politik
  Nu er kommunernes regnskaber kommet: Ministre sure over aftalebrud

  Ministre tager hårde ord i brug efter kommunernes regnskaber viser over 10 procent i overforbrug på anlægsinvesteringer. Den ti gange større serviceramme er dog overholdt. KL indkaldes til "alvorlig samtale".

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.