Hver femte kræftpatient venter for længe på behandling

Patienter med kræft i bugspytkirtlen venter længst tid på behandling, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

19 procent af alle kræftpatienter får ikke behandling inden for standardforløbstiden. 

Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen for andet kvartal.

Standardforløbstiden er den ventetid, fagfolk mener er passende og realistisk, fra kræften opdages, til behandlingen starter.

Patienter med kræft i bugspytkirtlen i Region Hovedstaden er dem, der må vente længst på kirurgisk behandling. Her er det hele 63 procent af patienterne, der ikke får behandling inden for den forventede tid.

Tallene for kvartalerne i de seneste fire år har svinget på mellem 80 og 85 procent, der kommer i behandling inden for standardforløbstiden.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man bekymret for tallene.


- Desværre er tallene ikke blevet meget bedre. Der mangler stadigvæk et stykke vej op til det, som patienterne er blevet stillet i udsigt, og det er ikke godt nok, siger administrerende direktør Jesper Fisker.

Socialdemokratiet var i november ude med et udspil, hvor partiet ville afsætte 400 millioner kroner til at nedbringe ventetider på kræftbehandling, og det ærgrer Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, at der ikke er sket forbedringer.

Han vil have regeringen til at tage affære. 

- Det er ikke tilfredsstillende, og derfor skal det her område prioriteres højere. Vi bliver nødt til at sørge for, at det bevæger sig i den rigtige retning, og det er ikke tilfældet nu.

- Vi skal have et andet ambitionsniveau i Danmark, siger han.

I Sundhedsstyrelsen forklarer Janet Samuel, der er enhedschef for planlægning, at det ofte et spørgsmål om kapacitet på sygehusene, der gør, at ventetiderne bliver længere. 

Men man vil aldrig komme til at opleve, at alle patienter vil få behandling inden for standardforløbstiden, for det vil ikke være i alle patienters interesse, forklarer Janet Samuel.

- Nogle kræftpatienter har bedst af at vente med behandling, for eksempel på grund af helbredet, eller fordi patienten selv ønsker at vente med at starte behandling, siger hun. 

Sundhedsstyrelsen har bedt de regioner med den længste ventetid inden for bestemte kræfttyper om at redegøre for årsagen til ventetiderne.

Det drejer sig om Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Nordjylland og er inden for kræftområderne hoved- halskræft, kræft i bugspytkirtlen, kræft i nyren og lungekræft.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

/ritzau/

Emneord: Kræftpakker, Kræftpatienter, Kræftbehandling, Ventetider, Kræftens Bekæmpelse, 030918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.09.18 Gunnar Jørgensen
  Ventetid kræftbehandling

  Kan blot konstatere at jeg har oplevet at kræftpakke virker i region Syddanmark eller på OUH. Jeg er kommet i behandling meget hurtigere end jeg kunne forvente, heldigvis. Så ikke ALT er negativt . Til orientering drejer det sig om blærekræft, hvor jeg er godt igang med behandling

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 30.10.18 Sundhed
  Bedre information skal bremse ventetid i akutmodtagelser

  Patienter på akutmodtagelserne er gennemgående tilfredse med hjælpen, de får, men mere kritiske, når det gælder informationen om, hvornår det er deres tur. Regionerne vil derfor give klar besked om, hvornår man kan komme til, og forkorte ventetiden

 • 06.09.18 Sundhed
  Nye tal for sundhedsvæsnet: Det går fremad på 18 ud af 33 områder

  Det danske sundhedsvæsen er på et år blevet bedre på 18 ud af 33 målepunkter, viser ny rapport over de nationale sundhedsmål. Blandt andet lever kræft- og hjertepatienter længere. Hent rapporten her.

 • 19.04.17 Velfærd
  København: Markerer 10 år med kræftcenter

  Hvert år bliver omkring 1000 københavnere henvist til Center for Kræft & Sundhed København, som er blandt de førende i Danmark inden for kommunal kræftrehabilitering. I denne uge er det 10 år siden, at centret slog dørene op for første gang.

 • 18.11.16 Politik
  Finanslov 2017: 1,5 mia. kr. til sundheds- og ældreområdet i 2017

  Kræftpatienter og ældre tilgodeses med ekstra penge på næste års finanslov. Pengene skal bl.a. gå til en ny kræftplan, som skal forbedre og fremtidssikre kræftbehandlingen, og til initiativer, der skal give ældre en mere værdig pleje og bedre mad.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.