"Jeg ville være meget forsigtig med at tro, at folk har besluttet sig endnu, og jeg ville ikke gå hen og sætte mine penge på, at gennemsnittet af meningsmålinger lige nu svarer til, hvad vi kommer til at se på valgdagen", siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet til Altinget.

Hver fjerde vælger beslutter sig i sidste øjeblik

I 2011 besluttede mere end hver fjerde vælger sig først i valgkampens sidste dage ifølge opgørelse

Selvom valgkampen er på vej ind i sin absolut sidste fase, går mange vælgere formentligt stadig og funderer over, hvor krydset skal sættes på torsdag.

Ved valget i 2011 besluttede hele 28 procent af vælgerne sig nemlig først for, hvem de skulle stemme på i valgets sidste dage. Og af dem ventede hver tredje helt til selve valgdagen med at tage endelig stilling.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta her.
 
Artikler om partierne her:
 
Læs mere: Liberal Alliance
Læs mere: Socialdemokratiet
Læs mere: SF
Læs mere: DF
Læs mere: Radikale Venstre
Læs mere: Enhedslisten
Læs mere: Venstre
Læs mere: Alternativet

Det viser en undersøgelse lavet efter sidste valg, og som snart er at finde i en ny bog af professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet. Det skriver netavisen Altinget.

Han forventer, at vælgerne ved dette valg er mindst lige så afventende med at gøre deres endelige stilling op, som de var i 2011. Og derfor mener Jørgen Goul Andersen, at de mange meningsmålinger, der dagligt brager ud over medielandskabet, skal tages med forbehold.

- Jeg ville være meget forsigtig med at tro, at folk har besluttet sig endnu, og jeg ville ikke gå hen og sætte mine penge på, at gennemsnittet af meningsmålinger lige nu svarer til, hvad vi kommer til at se på valgdagen, siger han til Altinget. 

Antagelsen om, at mange vælgere også ved dette valg venter til valgkampens slutfase med at beslutte, hvor deres kryds skal sættes, bygger Jørgen Goul Andersen på, at der hersker en stor grad af mistillid til politikerne.

Samtidig mener forskeren, at partierne og blokkene fremstår relativt ens over for vælgerne, hvilket bidrager til at gøre dem mindre beslutsomme.

Spørgsmålet om, hvornår vælgerne træffer deres beslutning, spiller ind i diskussionen om de såkaldte "tvivlere".

I flere meningsmålinger ligger andelen af tvivlere på omkring 20 procent af de adspurgte. 

Men antallet af personer, der stadig ikke har lagt sig endelig fast på, hvor krydset skal sættes, kan formentlig godt være højere, vurderer Jørgen Goul Andersen.

- Andelen, der beslutter sig under valgkampen, ligger væsentligt højere end andelen af tvivlere. Så selvom de svarer beredvilligt på spørgsmålene i meningsmålingerne, er der en del vælgere, der holder bagdøren åben, og som kan ombestemme sig i sidste øjeblik, siger han. 

Emneord: FV2015, Vælgere, Vælgerstemmer, Altinget
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 12.06.15 Politik
  Verdens vådeste valgmøde i Greve Svømmehal

  Tirsdag den 16. juni kan du møde de lokale toppolitikere til en sund, skarp og sjov debat i Greve Svømmehal. Alle er meget velkomne, og der er gratis adgang.

 • 04.06.15 Politik
  Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet over 60 mia. om året

  60-80 mia. kr. – eller mindst halvanden Storebæltsbro i nutidskroner. Hvert år. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø samfundet. Det anslår FTF og LO på baggrund af tal fra EU-kommissionen. Politikerne må forholde sig til det store beløb i valgkampen, mener de to hovedorganisationer.

 • 28.05.15 Politik
  Valgkampen flyver ind til Folkemødet

  Folkemødet sætter i samarbejde med Danish Air Transport alle sejl til for at få bragt selve valgkampen til Bornholm – og tilbyder at skræddersy afgange til folketingskandidaterne og politiske journalister fra hele landet