"Jeg ville være meget forsigtig med at tro, at folk har besluttet sig endnu, og jeg ville ikke gå hen og sætte mine penge på, at gennemsnittet af meningsmålinger lige nu svarer til, hvad vi kommer til at se på valgdagen", siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet til Altinget.

Hver fjerde vælger beslutter sig i sidste øjeblik

Politik

15/06/2015 09:50

Mikkel Sarka

I 2011 besluttede mere end hver fjerde vælger sig først i valgkampens sidste dage ifølge opgørelse

Selvom valgkampen er på vej ind i sin absolut sidste fase, går mange vælgere formentligt stadig og funderer over, hvor krydset skal sættes på torsdag.

Ved valget i 2011 besluttede hele 28 procent af vælgerne sig nemlig først for, hvem de skulle stemme på i valgets sidste dage. Og af dem ventede hver tredje helt til selve valgdagen med at tage endelig stilling.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta herArtikler om partierne her: Læs mere: Liberal AllianceLæs mere: SocialdemokratietLæs mere: SFLæs mere: DFLæs mere: Radikale VenstreLæs mere: Konservative FolkepartiLæs mere: EnhedslistenLæs mere: VenstreLæs mere: Alternativet

Det viser en undersøgelse lavet efter sidste valg, og som snart er at finde i en ny bog af professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet. Det skriver netavisen Altinget.

Han forventer, at vælgerne ved dette valg er mindst lige så afventende med at gøre deres endelige stilling op, som de var i 2011. Og derfor mener Jørgen Goul Andersen, at de mange meningsmålinger, der dagligt brager ud over medielandskabet, skal tages med forbehold.

- Jeg ville være meget forsigtig med at tro, at folk har besluttet sig endnu, og jeg ville ikke gå hen og sætte mine penge på, at gennemsnittet af meningsmålinger lige nu svarer til, hvad vi kommer til at se på valgdagen, siger han til Altinget. 

Antagelsen om, at mange vælgere også ved dette valg venter til valgkampens slutfase med at beslutte, hvor deres kryds skal sættes, bygger Jørgen Goul Andersen på, at der hersker en stor grad af mistillid til politikerne.

Samtidig mener forskeren, at partierne og blokkene fremstår relativt ens over for vælgerne, hvilket bidrager til at gøre dem mindre beslutsomme.

Spørgsmålet om, hvornår vælgerne træffer deres beslutning, spiller ind i diskussionen om de såkaldte "tvivlere".

I flere meningsmålinger ligger andelen af tvivlere på omkring 20 procent af de adspurgte. 

Men antallet af personer, der stadig ikke har lagt sig endelig fast på, hvor krydset skal sættes, kan formentlig godt være højere, vurderer Jørgen Goul Andersen.

- Andelen, der beslutter sig under valgkampen, ligger væsentligt højere end andelen af tvivlere. Så selvom de svarer beredvilligt på spørgsmålene i meningsmålingerne, er der en del vælgere, der holder bagdøren åben, og som kan ombestemme sig i sidste øjeblik, siger han. 

Mest Læste

Annonce