Hver sjette dropper ud det første år: Starten vejer tungt for nye studerende

Velfærd

31/08/2015 09:57

Nick Allentoft

Mandag starter 65.000 nye studerende på en videregående uddannelse. Starten er afgørende for, om de bliver blandt den sjettedel, der dropper ud det første år.

Med taskerne fulde af opladte computere og fyldte vandflasker sætter tusindvis af unge mennesker mandag kursen mod auditorier og undervisningslokaler for at påbegynde et nyt liv som studerende på en videregående uddannelse.

Mange er forventningsfulde, flere er spændte, men fortsætter mønstret fra de seneste fem år, vil op i mod en sjettedel af de 65.298 nye studerende være droppet ud, når studieåret er omme til næste sommer.

Ifølge formanden for De Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, kan der være flere årsager til frafaldet, som efter hendes mening er for højt.

- Der vil nok altid være en del, der bare vælger forkert, og derfor stopper igen, men for de øvrige vil man kunne nedbringe frafaldet ved at fokusere mere på en god studiestart, siger hun og uddyber:

- Vi ved, at en stærk tilknytning til studiet fra start har stor betydning for, at de studerende hænger ved. Både fagligt med læsegrupper og faglige arrangementer, men også socialt så man hurtigt får knyttet bånd til dem, man studerer med.

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv oplever uddannelses- og forskningspolitisk chef Mette Fjord Sørensen også, at studiestarten er afgørende for, om de unge gennemfører første år.

Derfor foreslår hun, at uddannelsesstederne indfører obligatoriske studie- eller læsegrupper for at knytte de unge sammen fra starten.

- En obligatorisk studiegruppe er en god ting, især hvis man er helt frisk fra gymnasiet og skal finde sine ben i en ny verden som studerende, siger hun.

- På den måde er man både forpligtet over for nogle andre og har samtidig nogle at vende sine frustrationer med, siger Mette Fjord Sørensen.

På Aarhus Universitet, hvor semestret for alvor sparkes i gang mandag, er prorektor for uddannelse Berit Eika ikke meget for obligatoriske studiegrupper.

- En universitetsuddannelse skal jo også appellere til dem, der arbejder bedst på egen hånd, siger hun og fortsætter:

- Når det er sagt, er vi dog helt på det rene med, at studiegrupper er en rigtig god idé for at modvirke frafald, og vi tilbyder alle og opfordrer alle til at indgå i en gruppe, siger hun.

I det hele taget er frafald ifølge prorektoren et højt prioriteret indsatsområde på Aarhus Universitet, hvor man også arbejder på at indføre skrappere krav til den del af ansøgerfeltet, der oftest dropper ud.

- Vi kan se, at det især er de, der søger ind med de laveste karakterer, der ender med at falde fra i løbet af det første år. Derfor har vi i støbeskeen nogle idéer om at indføre forsamtaler og optagelsesprøver for den gruppe, siger hun.

På den måde håber universitetet at hjælpe de mest usikre ansøgere til at vælge den rigtige retning, og det er der ifølge Mette Fjord Sørensen god brug for.

- Når vi taler med studerende om frafald, er det tit det, at de ikke er ordentligt forberedt på den nye verden, der gør, at de falder fra, siger hun.

Af de godt 64.000 unge, der startede på en videregående uddannelse sidste år, er 15,6 procent droppet ud igen.

Det svarer til et frafald af knap hver sjette studerende.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce