
I Lyngby Taarbæk Kommune har politikerne fundet en model, som skaber et bedre samarbejde på tværs af partierne.
I Lyngby-Taarbæk kommer politik før parti
Lyngby-Taarbæks byråd er gået utraditionelle veje for at sikre fuld deltagelse på udvalgsmøder. Her kan politikere på tværs af partier erstatte hinanden til udvalgsmøderne. Borgmester og byrådsmedlem fortæller om modellen.
I Lyngby-Taarbæk er problemet søgt løst ved at give medlemmer af de stående udvalg mulighed for at indkalde suppleanter. Modsat kommunalbestyrelsesmøderne, kan der i udvalg kun indsuppleres medlemmer, der allerede sidder i kommunalbestyrelsen. Det er dermed ikke muligt for et byrådsmedlem at indsupplere andre end de faste kollegaer i byrådet.
Der er meget få udvalgsmøder, hvor der ikke er et fuldtalligt antal medlemmer; især de små partier har fået bedre mulighed for at få indsigt i arbejdet i andre udvalg end deres egne og der gives et incitament til øget samarbejde - særligt for de små partier, der gennem gensidige aftaler kan aflaste hinanden. Dermed bliver balancen mellem arbejdsliv, politik og privatliv også lettere at håndtere – den dårlige samvittighed når ens plads i et udvalg står tom er væk. Ordningen kræver dog også selvdiciplin – og her kniber det måske stadig lidt. Med den lette adgang til at indsupplere, bliver det oftere det civile arbejde – eller et familieanliggende, der vinder over et politisk udvalgsmøde. Der hvor man tidligere havde slået knude på både sig selv og kalenderen for at nå frem til et politisk møde, løses problemet nu let ved at ringe til et andet medlem. Det betyder, at der oftere er nye ansigter rundt om bordet ved det enkelte udvalgsmøde - også oftere end der før var tomme stole.