Industrien ser mere dystert på fremtiden

De danske industrivirksomheder er blevet mere pessimistiske omkring fremtiden den seneste måned.

Mens efteråret trækker ind over Danmark og fører koldere vinde og mørkere dage med sig, er synet på fremtiden blandt de danske industrivirksomheder også blevet mere dystert på det seneste. 

Det viser virksomhedernes temperaturmåler, den såkaldte konjunkturindikator, som Danmarks Statistik har offentliggjort mandag. 

Konjunkturindikatoren for industrien faldt til minus 9 i september fra minus 5 i august, og dermed er indikatoren på samme niveau som i slutningen 2009, hvor finanskrisen kradsede. 


Det er samtidig det værste kvartal siden efteråret 2009, konstaterer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea. Han vurderer, at urolighederne rundt omkring i verden spiller ind. 

- Den svage udvikling skyldes utvivlsomt konsekvenserne af Ukraine-konflikten mellem Rusland og Vesten, som har medført en tilsvarende svag udvikling på vores hovedmarked i Tyskland, siger han. 

- Læg dertil usikkerheden omkring den tilspidsede situation i Mellemøsten, som også kan spille ind på forventningsdannelsen, vurderer Helge Pedersen.

Samme toner lyder fra Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken. Han vurderer, at industrien ikke for alvor vil være med til at sætte fart på det sløve økonomiske opsving. 

- Givet de fortsat svage signaler, vi får fra euroområdet og især fra den tyske fremstillingssektor, er vi ikke fortrøstningsfulde med hensyn til, at industrien står på spring til at bidrage positivt til den økonomiske udvikling i den kommende tid, siger Jes Asmussen.

Der er også kølige temperaturer blandt virksomhederne i byggebranchen. Her viser konjunkturindikatoren et fald i september og er fortsat negativ. 

Derimod er der mere positiv stemning blandt detailvirksomhederne og i serviceerhvervene, der begge har positive indikatorer. 

 
Emneord: Industrien, Dansk vækst, Helge Pedersen, BNP, Nordea, Dansk økonomi
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.05.18 Velfærd
  Finansministeriets analyse af beskæftigelsesindsatsen

  Der er forskel på, hvor godt de forskellige redskaber i beskæftigelsesindsatsen virker. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.

 • 19.09.16 Bæredygtighed
  Dansk Metal: Danmark skal være verdensmestre i robotter

  Robotter i industriproduktionen skaber både vækst og bedre konkurrenceevne. Derfor vil Dansk Metal have den danske industri helt op i verdenseliten i brugen af robotter.

 • 19.05.15 Politik
  Masser af eksportmuligheder i Sverige

  Holstebro Kommunes vækstinitiativ ”Holstebro Goes Global” og den danske ambassade i Sverige inviterer til temamøde om eksport til Sverige, den 4. juni 2015 i Nupark, for at sætte fokus på nabolandets marked og forretningskultur.

 • 19.12.14 Politik
  Nej til øget landsudligning

  Det er ikke rigtigt, at den nuværende udligningsordning betyder, at hovedstadskommunerne kan opretholde et betydeligt højere serviceniveau end resten af landet. Påstanden om, at udligningen favoriserer hovedstadsområdet, kommer fra otte jyske kommuner, der har sat gang i en kampagne for at øge landsudligningen. Økonomi- og Indenrigsministeriets egne nøgletal for serviceniveau viser derimod, at kommunerne i hovedstadsområdet stort set har samme serviceniveau, som resten af landets kommuner.

 • 16.12.14 Velfærd
  Nye investeringer i vækst og arbejdspladser i hovedstaden

  Regeringen og Vækstforum Hovedstaden har indgået en partnerskabsaftale, der skal skabe vækst og nye arbejdspladser.