Industrioverenskomsten er på plads: Aftalen er treårig

Efter 24 timer uafbrudte forhandlinger kom parterne i Dansk Industri og CO-industri i mål med ny overenskomst.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i fagforbundene under CO-industri har slået de sidste søm i en ny treårig overenskomst for 240.000 ansatte på det private arbejdsmarked.

Det bekræfter parterne, der oplyser, at den nye overenskomst er treårig og rækker frem til 1. marts 2017. Resultatet er nået efter 24 timers uafbrudte forhandlinger i Dansk Industris Hus på Rådhuspladsen i København.

Industrioverenskomsten justerer ifølge Ritzaus oplysninger også genetillæg ved overarbejde. I industrien forhandles lønnen decentralt på de godt 6000 virksomheder, som overenskomsten omfatter.

Parterne præsenterer indholdet af overenskomsten ved et pressemøde søndag klokken 14. Den nye aftale afløser den seneste overenskomst, der kun var toårig. 

På grund af krisen har industriens lønmodtagere i de seneste fire år haft en meget mager overenskomst. Det er ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, ikke set siden krisen i 1930'erne.

Arbejdsgiverne har vundet, når overenskomsten gælder de næste tre år, mener Henning Jørgensen.

- Det er en sejr for arbejdsgiverne. Indtil 2010 havde vi treårige overenskomster. Så gik vi over til toårige overenskomster. 

- Arbejdsgiverne ønsker præcise betingelser længst muligt, hvor de også kender omkostningsudviklingen. Lønmodtagerne ønsker at kunne justere så hurtigt som muligt, især i kriser som disse, hvor beskæftigelsen er usikker, siger Henning Jørgensen.

Resultatet skal til urafstemning. De største fagforbund under CO-industri er Dansk Metal, 3F og HK/Privat. 

Resultatet på industriens område udstikker kursen for overenskomstforhandlingerne på transportområdet samt bygge og anlæg.

FAKTA: Det betyder overenskomsterne

* Arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i den faglige paraplyorganisation CO-industri forhandler om overenskomster for 240.000 lønmodtagere i 6000 virksomheder på det private arbejdsmarked. Det er i den del af industrien, der er rettet mod eksport.

* Når et forlig er på plads, skal det sendes ud til lønmodtagerne til urafstemning blandt medlemmerne.

* Under CO-industri er de største forbund Dansk Metal, 3F, HK/Privat, Dansk El-Forbund og Teknisk Landsforbund.

* Overenskomsten vil lægge linjen for de forhandlinger, der efterfølgende skal i gang på områderne bygge- og anlæg samt transport.

* Den nye overenskomst skal afløse de to kriseoverenskomster, der har været gældende i de seneste fire år. 

* Forhandlingerne drejer sig om flere temaer, blandt andet mere i løn samt efteruddannelse og social dumping.

* Når den centrale overenskomst er på plads, starter de decentrale forhandlinger mellem tillidsmænd og ledelse på de enkelte arbejdspladser.

Kilde: CO-industri og Ritzau

/ritzau/

 

 

Emneord: Overenskomst, OK2014, Industrien, Dansk Industri, DI, CO Industri
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 29.11.16 Velfærd
  Markante stordriftsfordele ved Facility Management

  Der er stadig større efterspørgsel på Facility Management, hvor flere støttefunktioner integreres i én samlet løsning. Flere offentlige myndigheder har allerede haft en række erfaringer med Facility Manangement, og det har givet gode resultater.

 • 19.09.16 Bæredygtighed
  Dansk Metal: Danmark skal være verdensmestre i robotter

  Robotter i industriproduktionen skaber både vækst og bedre konkurrenceevne. Derfor vil Dansk Metal have den danske industri helt op i verdenseliten i brugen af robotter.