Danske ingeniørydelser hitter i udlandet

Infrastruktur

29/10/13 1:03

Gordon Trier Holm

Den rådgivende ingeniør­branche har øget sin eksport med 34 pct. det seneste år. Udlandet efterspørger dansk ekspertise fra en bred palet.

Dansk ekspertise indenfor brobygning, energioptimering og infrastruktur til vand, olie, gas og energi er ­efterspurgt i udlandet. Danske rådgivere indenfor bygge- og anlægsbranchen har, ifølge en konjunkturanalyse fra DI Videnrådgiverne, øget deres eksport med 34 pct. det seneste år.

- De danske rådgivningsfirmaer har formået at specialisere og tilpasse deres services til et ekstremt konkurrencepræget marked. Danmark har været frontrunner på f.eks. brobygning, vandbehandling og energioptimering, og virksomhederne har været dygtige til at udnytte denne viden til opbygning af markeder uden for landets grænser, siger branchedirektør ­Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.

Eksport bliver større

Blandt de virksomheder, der har fået vind i sejlene i udlandet, er Orbicon, der rådgiver på området for miljø, forsyning og byggeri.

- Over de seneste fire år har vi fordoblet vores eksport. Vi har foreløbig et marked i 10 – 12 lande, men med de erfaringer, vi foreløbig har gjort os, forventer vi, at eksport vil blive en stadig større del af vores forretning. Men det kræver, at man går all-in. Hvis man kun går halvhjertet ind i det, bliver det aldrig stort, siger adm. direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon.

Ekspertise efterspurgt

Han ser især muligheder på nærmarkederne i Norge, Sverige og Østeuropa, men firmaet har også leveret ydelser til australske og engelske mineselskaber.

- Det er især de miljøteknologiske løsninger, vi har lavet for offentlige institutioner, der har givet os en ekspertise, som de sætter stor pris på i udlandet. F.eks. er de biologiske nedbrydningsmetoder, vi bruger i slamhåndteringen, en væsentlig billigere løsning end afbrænding, som benyttes mange steder i verden, siger Jesper Nybo ­Andersen.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.