Danske ingeniørydelser hitter i udlandet

Infrastruktur

29/10/2013 14:03

Gordon Trier Holm

Den rådgivende ingeniør­branche har øget sin eksport med 34 pct. det seneste år. Udlandet efterspørger dansk ekspertise fra en bred palet.

Dansk ekspertise indenfor brobygning, energioptimering og infrastruktur til vand, olie, gas og energi er ­efterspurgt i udlandet. Danske rådgivere indenfor bygge- og anlægsbranchen har, ifølge en konjunkturanalyse fra DI Videnrådgiverne, øget deres eksport med 34 pct. det seneste år.

- De danske rådgivningsfirmaer har formået at specialisere og tilpasse deres services til et ekstremt konkurrencepræget marked. Danmark har været frontrunner på f.eks. brobygning, vandbehandling og energioptimering, og virksomhederne har været dygtige til at udnytte denne viden til opbygning af markeder uden for landets grænser, siger branchedirektør ­Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.

Eksport bliver større

Blandt de virksomheder, der har fået vind i sejlene i udlandet, er Orbicon, der rådgiver på området for miljø, forsyning og byggeri.

- Over de seneste fire år har vi fordoblet vores eksport. Vi har foreløbig et marked i 10 – 12 lande, men med de erfaringer, vi foreløbig har gjort os, forventer vi, at eksport vil blive en stadig større del af vores forretning. Men det kræver, at man går all-in. Hvis man kun går halvhjertet ind i det, bliver det aldrig stort, siger adm. direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon.

Ekspertise efterspurgt

Han ser især muligheder på nærmarkederne i Norge, Sverige og Østeuropa, men firmaet har også leveret ydelser til australske og engelske mineselskaber.

- Det er især de miljøteknologiske løsninger, vi har lavet for offentlige institutioner, der har givet os en ekspertise, som de sætter stor pris på i udlandet. F.eks. er de biologiske nedbrydningsmetoder, vi bruger i slamhåndteringen, en væsentlig billigere løsning end afbrænding, som benyttes mange steder i verden, siger Jesper Nybo ­Andersen.

 

Mest Læste

Annonce