Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Motorvejsprotest mandag aflyst - og arrangørerne raser

Infrastruktur

11/05/2023 11:59

J. Bøgen

I en meddelelse beskylder koordinatorerne bag den planlagte protest det offentlige for at gøre alt i deres magt for at forhindre en lovlig demonstration.

Der er mange danskere, der allerede har været i gang med at planlægge, hvordan de skulle komme på arbejde mandag d. 15. maj.

Vognmænd havde nemlig planlagt, at de ville demonstrere mod den foreslåede kilometerafgift på lastbiler, som vil gøre det dyrere, jo længere lastbilerne kører.

Protesten skulle gå ud på, at vognmænd rundt om i landet ville bruge deres lastbiler til at blokere motorvejstilkørsler, så det vil gøre det næsten umuligt for danskere at bruge motorvejene - dog med undtagelse af for eksempel lægebiler, ambulancer, medicintransporter osv.

Men nu opløses Vejskatskomiteen, som koordinatorerne bag protesten kalder sig. Det skriver komiteen i en pressemeddelelse.

Læser man meddelelsen igennem, fornemmer man dog tydeligt, at det ikke er med komiteens gode vilje, at man nu ser sig nødsaget til at nedlægge sig selv.

Læs hele meddelelsen herunder.

En aktionsgruppe kom til os, med et forslag om at lade små grupper af vognmænd selv planlægge og gennemføre små afspærringer. Med flest mulige steder i Danmark. Planen var at anmelde det som individuelle demonstrationer. En plan vi og vores tilknyttede advokat vurderede var lovlig.

Som sagt tidligere har vi haft et godt samarbejde med politiet. De har forholdt sig positive til vores planer herunder har de meddelt at afspærringer af hovedveje ville blive opløst øjeblikkeligt.

Det meldte vi ud til baglandet, og straks blev disse vognmænd flyttet til motorvejstilkørsler. På det tidspunkt var meldingen fra myndigheder at demonstrationerne så kunne gennemføres lovligt.

Dog med det lille forbehold at vi skulle stille til møde hos politiet, med en gennemarbejdet køreplan der belyste gennemførslen af demonstrationerne. Og ikke mindst hvordan vi ville identificere de bilister der havde brug for at passere demonstrationerne.

Vi fik bare aldrig muligheden for at præsentere denne køreplan.

I stedet for at samarbejde med os om at gennemføre en lovlig og Grundlovssikret demonstration har det offentlige Danmark i form af repræsentanter fra midt- og østjyllandspoliti koordineret deres indsats og sat juristerne til at kulegrave sagen. Denne kulegravning har medført at vi må konstatere at vi stilles overfor betingelser som er umulige for Vejskatskomiteen at være en del af.

De har på den måde fundet hver en sprække og lov de kan bruge til at forhindre det den af os planlagte lovlige demonstration.

På denne baggrund og da vi som komite udelukkende vil stå bag lovlige demokratiske metoder, opløses Vejskatskomiteen med øjeblikkelig virkning!

Vi vil slutte af med at takke for støtten, gennem projektet! Det her optager mange mennesker, det har været en fornøjelse med jeres tilkendegivelser og engagement.

De møder og høringer vi er inviteret til i forskellige sammenhænge, stiller vi herefter op til som privatpersoner.

Jan Lillegaard
Poul Jørgensen
Torben Dyhl Hjorth
Rasmus Haubjerg Jørgensen

Mest Læste

Annonce